Sınırı aştı!

Solun umudu olan Çipras, kenara sıkıştı. AB, Yunanistan'ı yalnız bıraktı. İflas, geldi çattı! 1.6 milyar euroluk borcunu ödeyemeyen komşu için HDP'den gelen teklif ise şaşırttı. 'Türkiye borcu üstlensin' diyen Ertuğrul Kürkçü, gündemi sarstı'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Haziran 2015 Güncelleme 30 Haziran 2015, 01:07
Sınırı aştı!

İÇİNDEKİLER

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yıllardır kemer sıkma önlemlerini çeken Yunan halkının umudu oldu. Yapılan seçimlerde Çipras'ın partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) zafer kazandı. Halk, büyük umutlarla ilk kez radikal solu iktidara taşıdı. Ancak bu umut çok geçmeden yerini hüsrana bıraktı! Çipras'ın başa gelmesinden yaklaşık 6 ay sonra ülke battı. Nakit sıkıntısı yaşayan ve IMF'ye 1.6 milyar euroluk borcunu ödemek zorunda olan Yunanistan, iflasa dayandı.

BANKALAR 1 HAFTA KAPALI

Kreditörleri ile yaptığı görüşmeden sonuç alamayan ve istenen şartları 5 Temmuz'da referanduma götürmeye karar veren Yunanistan, 30 Haziran'da sona eren kurtarma programının dışında kaldı.

IMF'ye olan borcunu ödeyemeyen ülke, mevduat çıkışını engellemek için düğmeye bastı. Yunan halkına seslenen Başbakan Çipras, bankaların 1 hafta kapalı kalacağını ve borsanın da açılmayacağı açıkladı. ATM'lerden günlük para çekme limiti ise 60 euro olarak belirlendi.
Vatandaşlar ise ATM'lere akın etmeye devam etti.
Ancak birçok ATM'de nakit para tükendi.

'KAYNAKLAR YARDIM İÇİN YETERLİ'
Seçim döneminde Syriza'nın desteğini alan HDP'den ise ilginç bir öneri geldi. HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Almanya, AB Merkez Bankası ve IMF'nin Yunanistan'ın değil, paranın çıkarını korumak için Syriza hükümetini baskı altına aldığını söyledi. Kürkçü, hükümeti Yunanistan'ın yanında yer almaya davet ettiklerini belirtti ve ekledi: "Yunanistan'ın ödemesi gereken 1.6 milyar avroluk borcu Türkiye üstlenebilir. Bunun karşılığında Yunan halkının dostluğunu elde edecektir.

Türkiye'nin 2013'te uluslararası kurumlara yaptığı insani yardım tutarı 1.9 milyar dolardır. Türkiye'nin kaynakları Yunanistan'a bu yardımı yapmaya kafidir. Sıfır faizli borç olarak da bu desteği Yunanistan'a sunabilir."

'CEBİNDEN ÖDE'

"YUNANİSTAN'ın borcunu Türkiye ödesin" diyen Kürkçü'ye bazı vatandaşlar sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan tepki gösterdi. İşte yorumlar:
Açlıkla kıvranan insanlar için de neden aynı hassasiyeti göstermiyorsun?
Borcu HDP ödesin ya da sen cebinden öde.
Biri Ertuğrul Kürkçü'ye anlatsın, Doğu'da kaçak elektrik parasıyla Yunanistan'ı satın alabiliriz.
Pes artık...

MARKET VE BENZİNCİLERE AKIN

Yunanistan'da hükümetin halk oylamasına gitme kararının ardından ATM'lerin önünde oluşan uzun kuyruklar dün de sürdü. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanlar ise market ve benzincilere akın etti. Küçük ve orta boy işletmeler, faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Restoranlar ve oteller ise ellerinde nakit para bulunması için kredi kartıyla ödeme kabul etmiyorlar. Yunanlılar ise geleceği kahve falında arıyor!