Hala yadigarı

89. Gazi Koşusu'nun galibi Renk'in sahibesi Gülçin Kundakçı, TAKVİM'e konuştu: Renk, elimize doğdu. Rahmetli halamın atıydı. 1,5 yıl önce öldüğünde bana miras bıraktı. Onun şampiyon olacağını baştan beri biliyorduk ama halam bunu göremedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Haziran 2015 Güncelleme 30 Haziran 2015, 01:09
Hala yadigarı

İÇİNDEKİLER

89'uncu Gazi Koşusu'nun birincisi Renk adlı 3 yaşındaki İngiliz Yarış Atı'nın sahibesi olan, eski otomotiv sektörü çalışanı Gülçin Kundakçı, TAKVİM'e konuştu. Halası Ayşe Kundakçı'dan dolayı küçük yaştan beri atlara meraklı olduğunu belirten Gülçin Kundakçı, Renk adlı atın kendisine bundan 1.5 yıl önce yaşamını yitiren Ayşe Kundakçı'dan miras kaldığını söyledi. İşte Gazi'yi kazanan en genç isimlerden olan Kundakçı'nın son şampiyon Renk ile ilgili açıklamaları:

ADINI HALAM KOYDU:
Yarış atı merakı bende çocuklukta rahmetli halam ile başladı. Renk adlı İngiliz atımızın asıl sahibi de rahmetli halam Ayşe Kundakçı ve babam Ali Kundakçı'dır. Adını da kendisini verdi. Rahmetli halam, Renk gibi akılda kalıcı ve duyulmamış isimleri severdi. Ancak yarıştığını göremedi.

ANNESİ BUSİ DE BİZİM ATIMIZ:
Renk'in annesi Busi adlı kısrak da bizim atımız. Başka kardeşleri de var.
Işık Hüzmesi ve Barbariyan gibi. Onlar da önümüzdeki yarışlarda kendilerini gösterecekler.

ŞAMPİYONLUK EKİP İŞİ:
Bu iş ekip işi. Yani yetiştiricisi, seyisi, antrenörü, bakıcısı, jokeyi her şey önemli... Hava, saha önemli... Yani kısaca her şey önemli.

DERECELERİ HARİKAYDI:
Her at sahibinin içinde, atının birinci gelmesi vardır. Ancak Allah nazardan saklasın, biz Renk'in Gazi Koşusu'nda birinci geleceğini aylar öncesinden tahmin ediyorduk.
Koşuları, dereceleri, buraya kadar gelişleri bunu gösteriyordu.

BİRİNCİ OLACAĞIZ DİYE GELDİK:
Tabii endişelerimiz de vardı. Çünkü canlı bir tay koşuyor. Yarışta her an, her şey olabilir.
Ancak biz birincilik dışında başka bir derece beklemiyorduk. Hatta bunu düşünerek ve inanarak hipodroma geldik.

PAHA BİÇİLEMEZ:
Renk'in parasal değerini şu an belirleyemeyiz. Biri gelip onu satın almak istese, bir meblağ söyleyemem.
Bize kazandırdığı maddi gelirin dışında, Gazi koşusu birinciliğinin onuru bize yeter...
Bunun da değeri ve ölçüsü yok.

SIRRI SEVGİMİZ:
Renk'e doğduğu andan itibaren büyük bir sevgi ile yaklaştık.
İzmir Pisti kapalı olduğu için atımızın bakımı da Ankara'da yapılıyor. Bu nedenle elimizden geldiği kadar ilgilenerek sevgimizi gösterdik.

RENK TAM BİR EFE:
Renk biraz asi ve yaramaz bir tay. Yerinde duramıyor, hareketli. Yani Efe. Bu nedenle onu ürkütmemek için rahat bırakıyoruz.

BİR GÜR DUBAİ'DE KOŞACAK:
Renk'in Dubai'de koşmasını da umuyorum. Ama henüz erken. Şimdilik önümüzdeki müsabakalara bakacağız.

JOKEY ÇELİK'E KIRBAÇ CEZASI
Gazi Koşusu'nu 'Renk' adlı tayla kazanan Jokey Ahmet Çelik, yarışı kazanmak uğruna atına son düzlükte yasal sınır olan 7 kamçı yerine 13 kamçı vurduğu için ceza aldı. Renk'in koşunun son düzlüğünde (400 metre) gereğinden fazla kırbaç darbesine maruz kaldığı dün gerçekleşen Komiserler Kurulu raporuyla ortaya çıktı. Jokey Ahmet Çelik'e bu nedenle 295 lira para ve 7 gün yarışlara katılmama cezası verildi.

ANTRENÖRÜ AYDOĞAN: KAZANACAĞI BELLİYDİ
Renk'in antrenörü olan Ceygiz Aydoğan da TAKVİM'e konuştu. Aydoğan şunları söyledi: "Renk 6 aylıktan beri benim yanımda. Onun farklı olduğunu baştan beri biliyorduk. Atımızın Gazi Koşusu'nun kazanacağını da tahmin ediyorduk. Zaten Renk'in Gazi'de birinci olacağını tanınmış jokeyler de biliyordu. Hatta birçoğu atımıza binmek istediler. Ama Renk'e binebilecek jokeyin Ahmet Çelik olacağını gördük. Geçen sene Ankara'da yapılan Mehmet Akif Ersoy yarışları öncesi kendisine Renk'e binmesini söyledik. Çelik bize 'Onun şu an jokeyi var. Benim binmem doğru olmaz. Ama sonra olur' diyerek çok dürüst davrandı. Bizim atımıza Selim Kaya da binmek istedi, Halis Karataş da. Ama Kara taş bizim atımıza göre çok yumuşak bir binici..."

RENK'İN FAVORİ YİYECEĞİ HAVUÇ
GülÇin
Kundakçı Renk'in bir günlük programını ise şöyle anlattı: "Renk'in sabah saat 3 ila 5 arası mutlaka antrenmanı oluyor. Antrenman sonrası beslenip, dinleniyor. Saat 17.00 ile 18.00 arası beslenme saati bulunuyor. Renk'in yarış öncesi ve sonrası beslenmeleri de farklı şekilde düzenleniyor. Renk'in disiplinli bir yaşantısı bulunuyor. Renk en çok da havuç ve elma yemeyi seviyor."

MEVLÜT YÜKSEL