İstanbul'da büyük Fetih Şöleni

İstanbul, Türk tarihinin en yüksek katılımlı şölenine ev sahipliği yaptı. Yenikapı’da sayıları 2 milyonu aşan muhteşem kalabalık, fethin 562. yılında “Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş” destanı yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetih Şöleni'nde Yeni Türkiye’yi engellemeye kalkışan kirli ittifak ve maşalarına meydan okudu: AMACINIZA ASLA ULAŞAMAYACAKSINIZ!

Giriş Tarihi 30 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 31 Mayıs 2015, 01:20
İstanbul’da büyük Fetih Şöleni

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü kutlamaları saat 18:00 civarında başladı. Kutlamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ile Tarihi Osmanlı Birliği'nden 562 kişilik mehter takımının konseriyle başladı.

Kutlamalara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte katıldı. İki milyon kişinin izlediği şölende İngilizce, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Rusça tercüme yapıldı. Türk Hava Kuvvetleri'nin süpersonik akrobasi timi Türk Yıldızları müthiş bir gösteri yaptı.


ERDOĞAN HELİKOPTERLE ALANA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Tarabya Köşkü'nden helikopterle alana hareket etti. Helikopter bir süre alanın üzerinde tur attı. Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunduğu helikopterin tur attığı anonsu yapılınca, vatandaşlar Türk bayrakları sallayarak kendisini selamladı.


562 KİŞİLİK MEHTER
Daha önceki fetih kutlamalarında ve dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerde sahne alan 84 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği, gösterinin tam kalbinde yer aldı. Geçen yıllara farklı olarak bu yıl ilk kez TSK Mehteran Birliği'ne 478 kişilik Osmanlı Tarihi Birliği eşlik etti. İstanbul'da görev yapan 478 erden oluşturulan birlik için özel kıyafetler hazırlandı. Şölende mehteran için özel bir sahne hazırlandı. Boyutu 18'e 100 metre... Sahnenin tam ortasında 500 metrekarelik özel bir led ekran kuruldu. Bu ekranda İstanbul'un fethini anlatan bir film gösterildi.


TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPTI
Helikopter, alanın yanındaki piste indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mehter takımı konser verdiği esnada, ellerinde bayraklarla 16 Türk devletini temsil eden askerlerin bulunduğu yerden yürüyerek, alana giriş yaptı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a alana gelişinde yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Eşiyle sahneye çıkan Erdoğan da vatandaşları selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından protokoldeki yerine geçti ve Türk Yıldızları gösteri yaptı.


HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİYLE SONA ERDİ
Sahne, 562 askerin hilal şeklinde dizilerek marşlarını çalabilmesine imkân verecek şekilde oluşturuldu. Ankara'daki törenlerde en fazla 200 kişiyle marşlar çalan bu ekip, "9 katlı mehter" olarak ifade ediliyor. Bu, "Ekipte her enstrümandan 9 adet var" demek. Şölen için bir ay hazırlık yapan ekip, yarım saat boyunca üç tur halinde gösteri sundu. Gösterinin finalinde ise Hücum Marşı çalındı. Şölen havai fişek gösterisiyle sona erdi.



Fetih şöleni coşkusuFetih şöleni coşkusu


DÜNYANIN EN BÜYÜK POSTERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Guinness rekorları arasına giren 4 bin 709 metrekarelik posteri dün alanda 100 kişi tarafından açıldı.

Fetih Şöleni Kuranı Kerim okunması ile başladıFetih Şöleni Kuranı Kerim okunması ile başladı

FİNALDE 'HÜCUM MARŞI'
562 kişilik mehter takımı 100 metreye 18 metre boyutlarıyla bugüne kadar Türkiye'de kurulan en büyük sahnede yer aldı. Yaklaşık yarım saat olmak üzerde üç tur halinde gösterisini yapan ekip, gösterinin finalinde Hücum Marşı'nı çaldı...



AYASOFYA'DA EZAN SESİ
AK Parti'nin, İstanbul'un fethinin yıldönümü için hazırladığı Ayasofya temalı reklam filmi yayınlandı. İstanbul manzaralarıyla hazırlanan filmde, görüntüler fethin güzergahı ile izleyiciye aktarılıyor. Fatih Sultan Mehmet'in fethin ardından camiye dönüştürdüğü Ayasofya'nın şerefelerinden ise müezzinler ezan okuyor. Filmin sonunda da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han'a selam olsun. Fethin 562. yılı kutlu olsun" ifadeleri yer alıyor.


Yeni Türkiyenin Fatihleri sizlersinizYeni Türkiyenin Fatihleri sizlersiniz

TOPBAŞ: YENİDEN YÜKSELİŞ VE DİRİLİŞ DİLİYORUZ
Şölende konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş "Yeniden yükseliş ve diriliş diyoruz. Tüm dünyaya sesleniyoruz kimse misafir değil İstanbul herkesi sarıp sarmalar. Herkes adaletin teminatı altındadır" dedi. Kutlamaların önemine değinen Topbaş "Hepinizi Allah'a emanet ediyorum" dedi.

İşte ordu işte komutanİşte ordu işte komutan

O hainlere göz yummayacağızO hainlere göz yummayacağız