Rumeli Hisarı'ndaki mescit rahatsız etti

Yıllarca konser alanı olarak kullanılan ve fetih ruhunu inciten Rumeli Hisarı'ndaki mescit yapımı tiyatrocu Defne Halman'ı rahatsız etti.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 06 Mayıs 2015, 12:01
Rumeli Hisarı’ndaki mescit rahatsız etti

İÇİNDEKİLER



Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethi öncesinde Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırılan, Rumeli Hisarı'nda yarım asırdan fazladır harabe bir halde bulunan ve yıkılan minaresi virane şeklinde kalan hisar mescidi sonunda aslına kavuşturuldu.

SKANDAL ÇAĞRI
Sadri Alışık Ödül Töreni'nde 'yılın en iyi kadın sanatçısı' ödülünü vermek üzere sahneye davet edilen ortalama düzeyde bir tiyatro oyuncusu olan Defne Halman, Rumeli Hisar'ındaki mescit için skandal bir çağrıda bulunarak, ödül törenine gölge düşürdü.

MESCiT'E İZİN VERMEYELİM
Ödülü vermek için sahneye çıkan oyuncu "Rumeli Hisarı sahnesine mescit yapmak isteyenlere izin vermeyelim" diyerek çağrı yaptı.

FATİH SULTAN MEHMED'İN MİRASI
Cami, hisarın içinde yer aldığından Hisar Camii, hisara Boğazkesen Kalesi dendiği için Kale Camii, Fatih yaptırdığı için de Fatih Sultan Mehmed Mescidi diye adlandırılmış ve hepsi de değişik vesilelerle kullanılarak yaşatılmıştı. Fakat o en çok, Sultan II. Mehmed'e "Fatihler babası" manasına gelen 'Ebu'l Feth' sıfatı verildiği, camiyi de onun yaptırıp vakfettiği için fethi tedai ettirmesinin de tesiriyle Ebu'l Feth Camii adıyla anılmıştı.