Paralelin kopya çekmediği sınav yok

KPSS soruşturmasında bilirkişi ÖSYM'nin bilgisayarlarında birçok sınavın sorularını buldu. Buna göre Paralel çete üniversiteye girişten kaymakam adaylığına kadar, sınav sorularını önceden ele geçirdi

Giriş Tarihi 28 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 28 Nisan 2015, 03:44
Paralelin kopya çekmediği sınav yok

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla peş peşe yapılan KPSS'deki usulsüzlük operasyonları paralel yapının sınav skandallarıyla ilgili yeni bilgileri gün ışığına çıkardı. Bilirkişi raporlarında Paralel Yapı'nın el atmadığı sınavın kalmadığını ortaya çıkardı. ÖSYM Araştırma, Geliştirme ve Değerlendirme (AR-GE) bölümünde görevli personelin bilgisayar hard diskleri TÜBİTAK uzmanlarınca yeniden incelendi. İncelemeler sırasında, ÖSYM çalışanlarından Safiye Açıkgöz'ün 2010 KPSS, 2010 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı), 2010 ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı), 2010 YÖS Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ve 2010 TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) sorularına sınavdan önce ulaştığı ortaya çıkarıldı. AR-GE Müdürü Haydar Altunay'ın bilgisayarında yapılan incelemede ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2010 Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sorularına sınavdan önce erişildiği belirlendi, bu kapsamda soruşturma başlatıldı. Kritik görevde bulunan Altunay'ın bilgisayarındaki incelemelerini derinleştiren bilirkişiler, bilgisayar kullanıcısının "madde analizleri" adı altında oluşturmuş olduğu klasörler içerisinde 2009-2010 arasında yapılan tüm kamu sınavlarına ait çeşitli dosyalar oluşturulduğunu ortaya çıkardı. Soruşturmayı derinleştiren ekipler, Altunay'ın bilgisayarında ayrıca İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı'na ait soru ve cevapları da buldu. Kaymakamlık sınavının ön şartı olan KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da daha önce sızdırıldığı ortaya çıkarılmıştı. Bu durum, 2010 ve diğer yıllardaki kaymakam adaylığı sınavları ile ilgili akıllarda soru işareti bıraktı. ÖSYM gibi kritik bir kurumda bilgisayarın, internet, network ve usb girişine kapalı olması gerekirken tam tersi açık olduğu da uzman raporlarıyla tespit edildi. Bilirkişi raporlarında 2009 ve 2010'da ÖSYM ve MEB tarafından yapılan sınavlarla ilgili ciddi şüphelerin oluştuğuna dikkat çekildi.

ASKERİ LİSE VE BANDO
Bilirkişiler, söz konusu dosyaların içerisinde soru ve cevap şıklarının bulunduğu kitapçıkların 2009-2010 arasında yapılan Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı (TUS), Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı (JANU), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Alanında Yüksek Lisans Programı'na Giriş Sınavı (TODAİE), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile diğer sınavlara ait olduğunu belirledi.

TUTUKLU ŞÜPHELİ SAYISI 48'E YÜKSELDİ
KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturmada haklarında gözaltı kararı alınan N.S.D ile D.Y. polise teslim olmalarının ardından adliyeye sevk edildi. Savcı Yücel Erkman'ın tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk ettiği D.Y. tutuklandı, N.S.D adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Bu arada 10 aylık bebeği olan şüpheli bir kadın da savcının talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı.

SABAH