HSYK'dan o hakimler için soruşturma izni

HSYK 3. Dairesi, tahliye kararı veren 3 hakim hakkında soruşturma izni verdi.

Giriş Tarihi 28 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 28 Nisan 2015, 16:45
HSYK’dan o hakimler için soruşturma izni

İÇİNDEKİLER

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında, HSYK'nın gereğini yapacağını, bunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.

HSYK 3. Dairesinin toplantısıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Yandırmaz, dün tedbiren görevden uzaklaştırılan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında, müfettişlerce başlatılan soruşturmanın devamına karar verdiklerini bildirdi.

Müfettişlerin resen başlattığı soruşturmalarda HSYK 3. Dairesinin soruşturmayı durdurma veya devamına karar verme yetkisi bulunduğunu hatırlatan Yandırmaz, bu hakimlerle ilgili soruşturmanın devamı yönünde karar aldıklarını söyledi.

Kararı oy çokluğuyla aldıklarını aktaran Yandırmaz, bundan sonra müfettişlerin soruşturmayı tamamlayarak, raporlarını hazırlayacaklarını, bu rapora göre, hakimler hakkında karar vereceklerini ifade etti.

Hakimlerin, Anayasa ve kanunlara göre görevini ifa etmek zorunda olduklarını vurgulayan Yandırmaz, "Hakim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değildir. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında ne işlem yapılacağı yasalarımızda belli. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" dedi.

Yandırmaz, yaptıkları incelemede, İstanbul'daki 29 ve 32. asliye ceza mahkemelerinde görev yapan hakimlerin, "kanunda kendilerine tanınmayan yetkileri kullandıkları ve kanuna aykırı davrandıkları" yönünde delillere ulaştıklarını anlattı.

"HSYK, EN SERİ ŞEKİLDE GEREĞİNİ YAPACAK"

HSYK'nın görevinin başında olduğunu vurgulayan Başkanvekili Yandırmaz, şöyle dedi:

"Bunu herkes böyle bilsin. En seri şekilde ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır, yapacaktır. Şu ana kadar yaptı, bundan sonra da yapacaktır. Hakim ve savcılar, kanunu uygulamakla görevli. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hakim, savcı kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur. HSYK olarak buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor, merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat gereği ne gerekiyorsa yapılır. Kimse tereddüt etmesin."

Metin Yandırmaz, İzmir'de usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan iki emniyet müdürünü tahliye eden İzmir Hakimi Serdar Ergül hakkında da soruşturma izni verdiklerini bildirdi.