Paralel silgi arşiv silme uzmanı çıktı

Emniyete ait arşivi yedekledikten sonra geri döndürülemez şekilde silen İstihbarat Şube Müdürlüğü Bilgi İşlem eski Amiri M.A.S.’nin, kopyaladığı verilerle havaalanında iki kişiyle buluştuğu tespit edildi.

Giriş Tarihi 19 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 19 Nisan 2015, 10:34
Paralel silgi arşiv silme uzmanı çıktı

İÇİNDEKİLER

17-25 Aralık darbe soruşturmalarından sonra paralel yapının, kopyaladığı "Emniyet Arşivini" imha ettiği ortaya çıkmıştı. Şimdi de kopyalanan arşivin nerede, kime verildiği belgelendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Borusunca yapılan soruşturmada kopyalama ve imha işleminin 17 Aralık günü başladığı ve 18 Aralık'ta tamamlandığı, operasyonun başında ise bilişim uzmanı olan İstihbarat Şube Müdürlüğünde Bilgi İşlem eski Amiri M.A.S.'nin bulunduğu tespit edildi.

SİLİCİ KURYELERLE BULUŞTU
Bilişim Uzmanı Komiser Yardımcısı M.A.S.'nin, emniyet serverlerini yedekleyip, geri döndürülemez şekilde sildikten sonra Atatürk Havalimanı'na gittiği ve burada iki kişiyle görüştüğü tespit edildi. Mahkeme kararıyla geriye dönük HTS kayıtları incelenen M.A.S'nin, emniyette gerçekleştirirdiği arşiv silme operasyonundan sonra havaalanında kendisini bekleyen kuryelerle biraraya geldiği tepsit edildi.

18 ARALIK'TA DÜĞME BASILDI
Bilişim Uzmanı olan M.A.S, 17 Aralık günü 1 kez, 18 Aralık günü 3 kez Organize Şube Müdürlüğü'ne geldi. İncelenen güvenlik kamera görüntülerinde, M.A.S.'nin olay gününden bir gün önce yani 17.12.2013 tarihinde bir kez, olay günü 18.12.2013 tarihinde saat 12:02 ve 23:54 sıralarında iki kez daha Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne geldi. Güvenlik kamera görüntülerinde, Organize Şubeye gelen M.A.S., Ahmet Kalender, Ayhan Arıkanoğlu ve İsmail Erçelik ile bir araya geldi ve toplantıdan sonra silme ve imha işlemine başladı.

SOLUĞU HAVAALANIDA ALDI

M.A.S'nin kullandığı 505 746... numaralı telefon hattının incelenen HTS raporlarında; 18/12/2013 günü saat: 14.29-14:33-14:42 sıralarında Atatürk Havalimanı Baz bölgesinde telefonunun sinyal verdiği, saat 14:33 sıralarında S.Y adına kayıtlı 539 875... numaralı hat ile, saat: 14.42 sıralarında C. C adına kayıtlı 532 658... numaralı hattı ile irtibat kurduğu, bu şahısların da kendisi gibi Atatürk Havalimanı'nda bulundukları, M.A.S.'nin olay günü irtibat kurduğu şahıslarla bu görüşmeler haricinde başkaca bir irtibatının bulunmadığı tespit edildi.

İMHADA KAMERALAR KARARTILDI
Komiser Yardımcısı M.A.S'nin, 17.12.2013 tarihinde bir kez ve 18.12.2013 tarihinde Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne üç kez geldiği, 18.12.2013 tarihinde 1. gelişinden (10:31) kısa bir süre sonra güvenlik kamera görüntülerinin kesilmesi ve bu kesinti esnasında serverlerin yerlerinin değiştirilmesi eylemlerinin gerçekleştiği, 2. gelişinden (12:02) kısa bir süre sonra güvenlik kamera görüntülerinin tekrar kesildiği tespit edildi.

BİLGİ VE DONANIMINI KÖTÜYE KULLANDI
Soruşturma dosyasında şüpheli Komiser Yardımcısı M.A.S'nin, 18 Aralık 2013 tarihi ve öncesinde İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü Bilgi İşlem Büro Amirliği Arge Kısım Amiri olarak görev yaptığı belirtilerek, emniyetteki uzmanlık alanları teker teker sıralandı. İşte şüpheli M.A.S'nin uzmanlık alanları:

VERİ İMHA VE KURTARMA UZAMANI

- Şifreli belgelerde şifre kırma/tespit etme çalışması yapmak,

- İz bırakmadan internette operasyon yapabilme,

- Gizlenmiş veriler için steganografi (Bilgi Gizleme Bilimi) çalışmaları yapmak,

- Bilgisayar ve mobil cihazların güvenliğini sağlamak,

- Dijital verilerin imajını almak ve aktarmak,

- Dijital veri inceleme ile ilgili olarak mevcut tüm cihaz ve aparatları şube içi ve dışı yapılacak çalışmalarda kullanmak üzere hazır halde tutmak ve bunların ivedi bir şekilde kullanılabilirliğini sağlamak.

Kaynak: Star