Teröristle değil halkla buluş

Başbakan Yardımcısı Akdoğan HDP'ye, "Sen teröristle buluşma, kucaklaşma şenliği yapacağına, halkla buluşma, kucaklaşma, bütünleşme programı yap" dedi.

Giriş Tarihi 18 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 18 Nisan 2015, 10:25
Teröristle değil halkla buluş

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Sen teröristle buluşma, kucaklaşma şenliği yapacağına, halkla buluşma, kucaklaşma, bütünleşme programı yap. 'Ben burada bunlarla buluşurum, istediğimi yaparım ama asker buraya yaklaşmasın.' Bu kabul edilebilir bir şey değildir, buna müsamaha göstermeyiz ve bundan sonra da gösterilmeyecektir" dedi.

Akdoğan, Kanal 7'de yayınlanan "İskele Sancak" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ağrı'daki terör saldırısına ilişkin, "Siz diyorsunuz ki orada PKK'nın silahlı unsurlarıyla siyasi propaganda yapanlara bir baskı yapılmak için oradalardı ve askerimize oradan ateş açıldı. Farklı bir görüş de 'AK Parti tek başına iktidar olsun ya da anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlayabilsin diye mehmetçik oraya sürüldü, Genelkurmay ile AK Parti ittifak yapıyor' şeklinde ithamlar söz konusu" sözleri üzerine Akdoğan, "Bunlar bize şunu kanıksamaya, normalleştirmeye çalışıyorlar. Orada onlar teröristlerle buluşma şenlikleri yapacaklar, kol kola gezecekler, istediği gibi orada dolanacaklar, devlet buna göz yumacak. Öyle mi? Eğer devlet karışırsa da bu provokasyon olacak" ifadesini kullandı.

Akdoğan, böyle bir durumun olamayacağına dikkat çekerek, "Bu provokasyon, senin bunu normalleştirmeye çalışmandır, o adamları oraya sokmandır. Sen teröristle buluşma, kucaklaşma şenliği yapacağına, halkla buluşma, kucaklaşma, bütünleşme programı yap. 'Ben burada bunlarla buluşurum, istediğimi yaparım ama asker buraya yaklaşmasın.' Yani kurtarılmış bölge gibi adeta. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Buna müsamaha göstermeyiz ve bundan sonra da gösterilmeyecektir. Bunun adını ne koyarlarsa koysunlar. O silahlı adamları biz mi gönderdik oraya? AK Parti mi tutup da gönderdi? Bunlar sizin adamlarınız. Siz bunlarla bu etkinlikleri yapıyorsunuz, bunu normal göstermeye çalışıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Burada devletin görevinin vatandaşın ve seçimin güvenliğini sağlamak, vatandaşı ezdirmemek olduğunu vurgulayan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Çözüm sürecinde de seçim sürecinde de burada illegalite, bunu normal göstermeye çalışmak, bunun üzerinden otorite üretmeye çalışmak, bunlara asla göz yumulamaz ve yumulmayacaktır. Bütün tedbirler de buna göre alınmaktadır. HDP burada ilkeli bir duruş sergilemelidir. Açık ve net bir şekilde bu çağrıyı, uzantısı olan örgüte de yapmalıdır. Yerleşim yerlerini bunlar terk etmelidir, insanlara karışmamalıdır, baskı yapmamalıdır."

"HDP SİLAHA VE TERÖRE KARŞI NET TAVIR ALMALI"

Akdoğan, Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Sen oradaki terör örgütünün o şeyini normal görüyorsun, onu savunuyorsun adeta örgütün partisi gibi hareket ediyorsun. Onun sözcüsü gibi hareket ediyorsun, bunu kınayamıyorsun, arana mesafe koyamıyorsun. İşte onu bir şekilde arkadan itenlere söylüyorum. Bunu nasıl içine sindirebiliyorlar? Nasıl bir işbirliği yapabiliyorlar? Öncelikle HDP silaha, teröre karşı açık net bir tavır içerisinde olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir ilişkiyi Türkiye toplumunun kabul edemeyeceğine işaret eden Akdoğan, "Türkiye toplumunun içine sindiremeyeceği bir tablodur bu. Sen, bunu görmezden geliyorsun. Sen Doğu'da o gerilimle oy topluyorsun, Batı'da da başka bir şekilde oy toplamaya çalışıyorsun. Bu yüzden Hükümet'in burada bir şey yapması gerekmiyor. Sen zaten Güneydoğu'da yaptıklarınla bir şekilde bunlar bilinecek. Gidip, köye baskı yapmak, 'Burada şu partiye çıkarsa böyle olur, şöyle olur, baskılar... Bunlar kabul edilemez. HDP, ne kadar kendi iradesiyle siyaset yapabilmektedir. Listelerini belirlemiştir ki Batı'daki seçmene bir şey ortaya koyabilsin" diye konuştu

Akdoğan, Kuzey Irak'ta kanton ilan edildiğine, Barzani'nin PKK'yı ihanetle suçladığına değinerek, "Bunlar zaten baskıcıdır' diyor, 'ceberuttur', 'bunlar adam olmaz' diyor. Her yerde bölücülük yapan, sorun çıkartan, baskıcı, ceberut bir anlayış. Bunu Suriye'de de gördük. PYD önce Suriye'de Kürtler'e zulüm etti. Onları sindirdi, onları tasfiye etti. Yani Kürde zulüm ederek bir şekilde hakimiyet kurma şeyleridir. Güneydoğu'da zulüm ettiği kim, Kürt değil mi? Kendi içinde ne kadar acaba hür iradeleri var? Bu anlayış Türkiye'ye nasıl bir fayda getirebilir?" dedi.

Ağrı'daki terör saldırısına ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Olayları AK Parti ile HDP arasında danışıklı dövüş olarak nitelendirdiğinin" hatırlatılması üzerine Akdoğan, "Danışıklı dövüş olsa olsa HDP ile MHP arasında olur. Bu iki kutup olarak bunlar birbirini ancak besleyen şeylerdir. Çok ciddi alınacak bir şey değil bu" ifadesini kullandı.

"3 DÖNEMLİK BAKANLARIMIZ ARAMIZDA OLACAK"
Akdoğan, "seçmende bir kutuplaşma seziyor musunuz?" sorusu üzerine, toplumda bu tür bir kutuplaşma görmediğine dikkati çekerek, "Baktığımızda böyle bir kategorik ayrımın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. İç Anadolu AK Parti'nin en güçlü olduğu bölge. Doğu Anadolu, Karadeniz, AK Parti'nin Türkiye ortalamasının üzerinde ortalamaya sahip olduğu şehirler. İç Anadolu AK Parti'nin en güçlü olduğu bölgedir. Ege ve Akdeniz'de AK Parti birinci değilse ikincidir" diye konuştu.

AK Parti'nin seçimlerde silindiği, yok olduğu bir şehir olmadığını ve bu algının da yanlış olduğunu vurgulayan Akdoğan, diğer partilerin aday çıkaramadıkları yerler olduğunu söyledi.

Akdoğan, AK Parti siyasetinin Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünün sigortası olduğunu ifade ederek, bölünmüşlük siyaseti yapanların, bahsettikleri bölgeye gidemediklerini ve o bölgede yaşayan insana söyleyecek sözlerinin olmadığını kaydetti.

AK Parti'nin seçim kampanyasının nasıl olacağı sorusu üzerine Akdoğan, Seçim Koordinasyon Merkezlerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, en çok şehre Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gideceğini söyledi.

Başbakanın 68 ilde miting düzenleyeceğine değinen Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlar ise kendi bulundukları şehirlerin dışında da seçim çalışmalarına katılacak ve çeşitli görevler üstlenecek. Ben İç Anadolu'da Ankara dışında da 12 şehre gideceğim. Bakanımızın olmadığı şehirlere ve Güney Doğu'da da bazı illere gideceğim. Tabii bu süreçte 3 dönemlik bakanlarımız da aramızda olacak, onlara da tanınmış görevler var. Bazıları yurt dışında faaliyette bulunacak. Tam kadro bu çalışmaları yürüteceğiz. Aday olamayan değerli arkadaşlarımız da aramızda olacak ve çalışmalara katılacak. Burada sandığa gitmek çok önemli. Vatandaşımızın iradesini ortaya koymasını çok önemsiyoruz. Seçimde katılımın yüksek olmasını arzu ediyoruz."

Akdoğan, yapılacak seçimlerde katılımın yüzde 90'ların üzerine çıkmasını çok önemsediklerini ifade etti.