Anahtar 3. kişide

Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden hainlerle ilgili çarpıcı bilgiler elde edildi. Buna göre DHKP-C'li iki terörist, önce kadınlar tuvaletine girdi. Bir süre burada kalan teröristler daha sonra savcının odasına hareket etti. Bu gelişme akıllara şu soruları getirdi: Adliye içinden biri teröristlere yardım mı etti? Erkekler tuvaleti kilitliyken teröristleri kapısı açık bırakılan kadınlar tuvaletine kim yönlendirdi? Üçüncü kişi avukat olan bir kadın mıydı?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2015 Güncelleme 18 Nisan 2015, 01:45
Anahtar 3. kişide

İÇİNDEKİLER

Emir, Yunanistan'dan geldi. Hain saldırının kuryesinin Almanya doğumlu, Polonya kökenli İngiliz vatandaşı Stephan Shak Kacynski (52) olduğu belirlendi. Terör örgütü DHKP-C'nin kuryesi olan Kacynski, İstanbul'da gözaltına alındı. İşte sınır ötesi hainlikle ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Berkin Elvan dosyasına bakan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden katillerle ilgili soruşturmada çarpıcı detaylar tespit edildi. Hem emniyet hem de yargı birimleri, Savcı Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kattaki kameraları mercek altına aldı. Kamera kayıtlarını inceleyen ekipler, bir detayı yakaladı.

ŞEMSİYEDEKİ SIR...
Buna göre teröristlerden Bahtiyar Doğruyol, 31 Mart'ta C kapısında aranarak adliyeye girdi. Ardından D kapısından çıktı. 10 dakika sonra da aynı kapıdan tekrar adliyeye giriş yaptı. Şafak Yayla ise C kapısı avukat bölümünden adliyeye girdi. Teröristler daha sonra Şehit Savcı Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kata çıktı. İşte teröristlerin bu kattaki hareketlerini inceleyen ekipler, çok çarpıcı bilgilere ulaştı. Buna göre iki terörist harekete geçmeden önce Savcı Kiraz'ın bulunduğu odanın önünden bir kez geçti. Daha sonra o kattaki kadınlar tuvaletine girdi. Bir süre içeride kalan teröristlerden Doğruyol'un elindeki şemsiyeyi kadınlar tuvaletine bıraktığı belirlendi. Bu gelişme, teröristlerin suikast silahını kadınlar tuvaletinden almış olabileceği ihtimalini güçlendirdi. Uzmanlar, teröristlerin adliye girişinde silahla yakalanmamak için silahı bir avukat veya adliye personeli üzerinden de binaya sokmuş olabileceği ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Bu kapsamda savcının bulunduğu kattaki tuvalete saldırıdan önce girenler tek tek araştırılmaya başlandı.

ADLİYEDEKİ 'FEHRİYE' KİM!
Teröristlerin Savcı Kiraz'ın odasına yer sormadan gitmesi ise ekiplerin dikkatini çeken bir diğer konuydu. Bu da katillerin kanlı saldırıdan önce adliyede keşif yaptıkları ihtimalini güçlendirdi. Ancak, teröristlerin daha önce hangi tarihte ve nasıl adliyeye girdiği henüz tespit edilemedi. Başka bir soru işareti ise anahtarda saklıydı. Zira teröristlerin girdiği kadınlar tuvaletinin yanındaki erkekler tuvaleti olay günü kilitliydi. Bu durumda akıllara şu soru geldi: Erkekler tuvaleti kilitliyken teröristleri kapısı açık bırakılan kadınlar tuvaletine kim yönlendirdi? Ekipler bu sorulara cevap ararken saldırıya katılan üçüncü teröristin büyük ihtimalle kadın olduğu iddia edildi. Polis, Sabancı suikastındaki Fehriye Erdal'ın rolünü oynayan adliye içindeki haini yakalamak için çalışmalarına hız verdi.

DHKP-C'NİN TRUVA TAKTİĞİ
9 Ocak 1996'da iş adamı Özdemir Sabancı, sekreteri Nilgün Hasefe ve Toyota CEO'su Haluk Görgün'ün ölümüyle sonuçlanan Sabancı suikastından haftalar önce DHKPC'li terörist Fehriye Erdal, holding binasına çaycı olarak girmişti. Erdal burada gerekli keşif çalışmalarını yapmış ve suikast günü Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'un üst düzey güvenlikli binaya girmesini sağlamıştı.

İnterNET terör
HAİN saldırı kadar bir kısım medyanın tavrı da öfkeyi katladı. Başta Doğan Grubu olmak üzere Cumhuriyet, Zaman gibi Paralel Yayın organlarında Kiraz'ın rehin alındığı görüntüler yer aldı. O görüntüler internette de yayınlandı. Bunun üzerine savcılık Twitter, Youtube ve Google'a erişimin engellemesi kararını verdi. Ancak mahkeme kararının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Erişim Sağlayıcıları Birliği kararı uygulamadı. Ayrıca Şehit Kiraz'ın hakim eşi Yasemin Kiraz ile babası Hakkı Kiraz da görüntülerin yasaklanması için 9 Nisan'da savcılığa başvurdu.

İZMİR ADLİYESİ'NDE 5 SİLAH
ÇAĞLAYAN'daki kanlı saldırıdan sonra adliyelerdeki güvenlik önlemleri arttırıldı. Ancak İzmir'de ortaya çıkan manzara bu tedbirlerin yeterli olmadığını kanıtladı. İzmir Adliyesi'nde dün 2013 yılında öldürülen Cuma Saraç'ın davası vardı. Bu sırada sanık yakınlarından bir kişi, saldırı yapılacağı ihbarında bulundu. Polis adliyede arama başlattı. Hakim ve savcıların dinlenme tesislerinin bulunduğu bölümde 4 tabanca, 1 pompalı tüfek ve çelik yelek ele geçirildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.

VELİ SARIBOĞA