Kaos lobisi düğmeye bastı

Karanlık el yine devreye girdi. Dün saat 10:36'da tüm yurtta elektrikler kesildi. Başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte hayat durma noktasına geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2015 Güncelleme 01 Nisan 2015, 03:21
Kaos lobisi düğmeye bastı

İÇİNDEKİLER

Kaos lobisi bir kez daha harekete geçti. Bu kez hedef Türkiye geneliydi. Dün saat 10:36'da ülke genelinde elektrikler kesildi. Yaklaşık 45 il kesintiden etkilendi. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Trabzon, Antalya gibi büyük illerde hayat durma noktasına geldi. Trafik sinyalizasyon sistemi, metrolar durdu. Hastaneler başta olmak üzere kamu binaları jeneratörlerle hizmet vermeye çalıştı. Fabrikalar üretim yapamadı, hastanelerde özellikle röntgen ve MR çekimlerinde gecikmeler yaşandı.

MİT'İN ENERJİ UZMANLARI MASADA

Kesintinin ortaya çıkması ve boyutlarının dakikalar içinde tespit edilmesiyle birlikte hemen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Ankara Gölbaşı'nda bulunan merkezinde kriz masası oluşturuldu. Bu merkezde tüm Türkiye'den gelen bilgiler toplanıp değerlendirildi. Slovakya'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız ve Başbakanlık her saat başı bilgilendirildi. Kriz masasındaki çalışmalara MİT enerji masasından uzmanlar da katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Enerji arzında bir sıkıntı yok. İnceleme devam ediyor. Terör saldırısı ihtimali de araştırılıyor" dedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Operasyon hatası mı yoksa siber saldırı mı var, takip ediyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

YEDEK SİSTEM DEVREYE GİRDİ AMA...

Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır da sorunun kaynağına ilişkin şunları söyledi "Sistemde ani olarak ortaya çıkan 3 bin Mw'lık bir güç kaybı var. Bu olunca Avrupa'dan kopmuşuz, yedek sistem devreye girmiş, o da yetmeyince çökmüş. Bütün sebepleri araştırıyoruz. Ancak bir üretim santralinin fiyatı düşük bulup üretmemesi buna sebep olmaz." Öte yandan konuyla ilgili olarak ilginç bir iddia ortaya atıldı. Kesintinin Avrupa-Türkiye elektrik hattı bağlantısındaki kopma
nedeniyle meydana geldiği iddia edildi.

KESİNTİNİN ETKİ HARİTASI

Türkiye'de dün pek çok ilde elektrik sistemi çöktü. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere tam 45 ilde yaşandı. Özellikle sanayinin can damarı olan Marmara. Elektriğin hızlı bir şekilde verilebildiği ilk bölge ise Karadeniz'in Trabzon'a kadar olan noktalarıydı. İstanbul'da da önce Anadolu yakasına elektrik verilebildi. Enerji Bakanlığı, dün İstanbul'un yüzde 80'ine elektrik verildiğini duyurdu. Elektriğe en son kavuşan iki bölge ise İzmir ve Ankara oldu. Öte yandan Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin büyük bölümünde görülen kesintinin enerji tedariki ile ilgisinin bulunmadığını belirtti.

BİR TEK VAN'DA YAŞANMADI

Kesinti en çok İstanbul'u etkiledi. İstanbul'da metro, tramvay, füniküler ve Marmaray seferleri durdu. Mecidiyeköy'de trafik ışıklarının sönmesiyle trafikte seyreden sürücüler zor anlar yaşadı. Kesinti nedeniyle Yüksek Hızlı Tren Sapanca yakınlarında yolda kaldı. En şanslı il ise Van'dı. Ülkenin büyük bölümünde hayat dururken, enerjiyi İran üzerinden alan Van'da herhangi bir kesinti meydana gelmedi.

İRAN MI PARALEL Mİ ALMANYA MI?


Kesinti sonrasında şok iddialar ortaya atıldı. ABD'li yetkililer geçen hafta "İran, EMP silahıyla ABD'yi hedef alabilir" demişti. Ancak eletronik sistemi çökerten EMP silahının Türkiye'ye karşı kullanıldığı iddia edildi. Diğer taraftan 25 Alman ajanın, DHKP-C militanlarını kullanarak bu saldırıyı hazırladığı da gündeme geldi. Son olarak Gülen'in Mason olmasının ortaya çıkmasıyla Paralel Yapı'nın gündem değiştirmek için böyle bir saldırıyı organize ettiği öne sürüldü.

ENERJİ 'HÜRRİYET'İ

Karanlık el "elektrik düğmesine" bastı. Elektrik kesintisi Türkiye'yi şoka uğrattı. Ancak kirli çarkın en büyük halkasını yine bazı medya organları oluşturdu. Vatandaşlar sabotajla boğuşup yetkililer sorunu çözmeye çalışırken, başta Hürriyet ve Zaman olmak üzere birçok medya organı, yine algı operasyonu yaptı. Olayı "ampul" fotoğrafıyla vererek hükümete saldırmaya çalıştı! Böylece karanlık ellere bağlılıkları, bir kez daha kanıtlandı.

Uğur BECERİKLİ-Mustafa KAYA- Abbas ÇAKAR -Özgür ÖZDEMİR- Sırrıberk ARSLAN- İhsan TUNÇOĞLU - Hüseyin KAÇAR - Murat KARA MAN-Ziya RAMOĞLU - Mehmet YILDIRIM - Ali ALTUNDAŞ - Fatih ABACIOĞLU - Kahraman DURAK