Bakan Yıldız: Elektrik verilmeyen yer kalmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de iletim hatlarında enerjisiz bir yerin kalmadığını bildirdi

Giriş Tarihi 31 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 31 Mart 2015, 21:26
Bakan Yıldız: Elektrik verilmeyen yer kalmadı

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de iletim hatlarında enerjisiz bir yerin kalmadığını belirterek, Sinop'ta kurulacak nükleer tesis nedeniyle elektrik kesintisi yaşandığı iddialarına, "Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda, yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize hissettirilmemesi lazım. Bizim şuanda konu, Türkiye'de bir enerji ihtiyacından kaynaklanan bir problem değil" diyerek cevap verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Slovakya temaslarına eşlik ediyordu. Yıldız, Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle gezisini yarıda keserek Türkiye'ye dönme kararı aldı. Yıldız, Bratislava Havaalanı'ndan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan elektrik kesintisinin idari, siyasi veya hangi gerekçe ile gerçekleştirildiğini araştırdıklarını belirten Yıldız, "Arkadaşlarıma da bu yönde talimatı verdim. Bu gece de olmak üzere tamamen bunun üzerine yoğunlaşacağız. Bunu bütün şeffaflığıyla beraber ortaya çıkarmamız gerekiyor" dedi.



"YAPTIKLARI ANLATMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİĞİMİZ BİR ORTAMDA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müsaade isteyip, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü belirten Yıldız, Türkiye döneceğini kaydetti. Yetkililerle bir toplantı yapacaklarını söyleyen Yıldız, "Bunun sebebini net olarak bilmemiz lazım. Teknik bir sebeptense bunu yine kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Bir yanlış tasarruftan kaynaklanıyorsa, manevra hatasından kaynaklanıyorsa bunu mutlaka paylaşmamız lazım kamuoyuyla. Şunu duyuyorum, TBMM Genel Kurulu'nda Sinop ile alakalı nükleer güç santralinin ev sahipliği anlaşması vardı. Bugün yarın görüşülecek olan. Kalkıyor bir kişi diyebiliyor ki, 'Santralleri yaptırmak için Türkiye'de enerji ihtiyacının olduğuna istinaden böyle bir şeyi' yaptılar. Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda, yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize hissettirilmemesi lazım. Bizim şuanda konu, Türkiye'de bir enerji ihtiyacından kaynaklanan bir problem değil. Enerji ihtiyacı ile alakalı, enerji arzıyla alakalı bir sıkıntı yok. O anda arızanın olduğu zamanda da enerji vardı. Şuanda da var. 32-33 bin megavatlar civarında şuanda pik. Türkiye'nin 43 bin megavatlar civarında pik durumda, en yüksek çektiği durumda bile enerji verebileceği kadar santrali var. Kurulu gücü 70 bin megavatlara geldi. Konuyu saptırtmamak lazım. Biz nükleer güç santrallerinin yapılmasıyla alakalı böyle bir gerekçe ne kadar vatandaşa odaklı olmayan bir proje olur. Böyle bir şeyi nasıl herhangi bir arkadaşımız tevessül edebilir. O yüzden olduğu gibi kamuoyuyla neyse problem onu paylaşmamız lazım. Bugünkü adliyedeki olayla bağlantılandırmak isteyenlerin de yanlış yolda olduğunu söylemem lazım. O konuyla yakından uzaktan herhangi bir ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN'I BİLGİLENDİRECEĞİM"

Sistemin yedeklenmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, sistemin komple yedeklenmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Her santralin yanına bir santral daha yapmak gerektiğini söyleyen Yıldız, "Öyle bir şey teknik olarak söz konusu değil. Teknik olarak da mümkün değil. Dünyada uygulana sistem de o değil. Biz AB üyesi ülkelerle birlikte senkron çalışan bir ülkeyiz. Enerji kalitemiz açısından da bir sıkıntımız yok. Ama bunun sebebini mutlaka bulup tekrar böyle bir arızanın oluşmaması lazım. Bu bir arızam mıdır başka bir şey midir, bu gece ve yarın yapacağımız toplantılarla açıklığa kavuşturmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu'yla da görüşeceğini söyleyen Yıldız, "Gece bir de olsa fark etmez. Sayın Başbakanımız sürekli çalışıyor. Genel Merkez'de de takip ediyorum bir yandan programlarını" şeklinde konuştu.

Elektrik gittiğinde üretim yapılamadığı için ekonomik açıdan da sıkıntılar olduğunun anımsatılması üzerine Yıldız, "Dün Türkiye'nin her tarında elektrikler vardı. Bunun bir haber değeri yok. Bu bizim sanayicimizi, vatandaşımızın en tabii hakkıdır. Biz de bu hizmeti üretmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Elektrik olmadığında, enerji olmadığında her birimizin hayatında etkilenebilecek çok nokta var. Bunun uzun sürmesi halinde daha fazla bu konuda etkileniyoruz. Bu hizmeti 24 saat kesintisiz ve 365 gün verebiliyor olmamız lazım" diye konuştu.

SEFERLER NORMALE DÖNDÜ

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD), elektrik enerjisinin verilmesiyle birlikte Marmaray trenlerinin saat 12.50, Ankara banliyö trenlerinin saat 17.25, Yüksek Hızlı tren seferlerinin ise saat 18.00'den itibaren çalışmaya başladığını bildirdi.

TCDD'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Marmaray, Yüksek Hızlı Tren ve banliyö tren seferleri bir süre yapılamadı.

Elektrik enerjisinin verilmesiyle birlikte Marmaray trenleri saat 12.50, Ankara banliyö trenleri saat 17.25, Yüksek Hızlı Tren seferleri ise saat 18.00'den itibaren çalışmaya başladı.

Saat 17.55'te Konya-İstanbul seferini gerçekleştirecek Yüksek Hızlı Tren sadece bugün için Eskişehir-İstanbul arasında işletilecek, Eskişehir Gar'dan 19.42'de hareket edecek.