Önce can sonra Canan

Ekmek tüketimine savaş açan Prof. Dr. Canan Karatay'a fırıncılardan ve diyetisyenlerden sonra bir tepki de Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan geldi Bakanlık "Ekmek yemeyin demek yanlıştır. Her şeyden yemeliyiz" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2015 Güncelleme 30 Mart 2015, 00:00
Önce can sonra Canan

İÇİNDEKİLER

Kimsenin söylemeye cesaret edemediklerini söyledi... İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, şeker yüklemesinden meyve sularına kadar birçok doğru bilinen yanlışları aktararat tıpta adeta çığır açtı. Ancak, söylemleri hem tepki çekti hem de tartışma konusu oldu. Karatay'ın 'sağlık için ekmek ve şeker tüketilmemesi, çocuklara kahve içirilmesi' yönündeki önerileri uzun süre gündemi meşgul etti. Tartışmaya diyetisyenler ve fırıncılardan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol'den de tepki geldi. "İnsanlara 'Ekmek yemeyin' demek yanlış, ayrıca beynin şekere de ihtiyacı var" diye konuşan Erol, kafein içeren kahvenin yetişkinler için faydası olabileceği gibi kalp riski de oluşturabileceğine dikkat çekti. Erol, topluma "Şunu yemeyin, bunu yemeyin" gibi çağrılarda bulunmanın yanlış olacağını belirterek, "Her insan, ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali alması lazım. Önemli olan bunların sağlıklı ve temiz olmasıdır. Genci, yaşlısı, çocuğu var. İnsanların farklı besinlere ihtiyacı var. Beslenme ile ilgili genel ve radikal söylemleri doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Şeker tüketilmemesine yönelik çağrıları da eleştiren Erol, şunları söyledi: "Geçmişte de bazı ürünler acımasızca eleştirildi. Yumurta, tereyağı için 'Yemeyin' denildi. Vücudun şekere, proteine ve yağa ihtiyacı var. En önemli organlardan birisi beyindir. Beynin yapısının büyük bölümü yağdır. Beyin glikozla çalışır." Erol, çocuklara kahve içirilmesi önerisi konusunda ise "Kahvenin etken maddesi kafeindir ve uyarıcı etkiye sahiptir. Normal erişkin insanlarda günde 1 fincan kahvenin antioksidan etkisi olduğu söylenir. Ancak kalbe de olumsuz etkisi olabilir" yorumunu yaptı. Diyet ürünlerinin sağlıksız olduğuna yönelik görüşleri de değerlendiren Prof. Dr. İrfan Erol, "Tüm dünyada yağı, enerjisi ve kalorisi azaltılmış ürünler var. 'Light ürünler daha sağlıksız' yorumu doğru değil" şeklinde konuştu.

TAHILLI EKMEK FAYDALI
Ekmeklerin de sağlıksız ve hastalıklara neden olduğunu belirten Canan Karatay'a diyetisyenlerden de tepki geldi. Diyetisyen Petek Arı Turacı, ekmeğin doğru cinsine uygun yenilmesi gerektiğini savundu. Turacı, "En sağlıklı ekmek şu anda tam buğday ekmeğidir. Ekşi mayayla yapılmış, uzun süre fermente edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Posadan, vitaminden, mineralden daha zengin sindirim bağırsak fonksiyonları açısından çok daha avantaj sağlayan kolesterol ve şeker açısından denge sağlayan bir ekmektir" ifadesini kullandı.

SAĞLIĞI BOZULAN VAR MI!
Fırıncılar da ekmek tartışmalarına dahil oldu. Daha önce "Ekmeklerin üstüne neredeyse sigaralardaki gibi 'sağlığa zararlıdır' diye yazdıracaklar" diyen fırıncılar "Hangi ekmeği kimin yediği önemli. Ekmekten ölen ya da sağlığı bozulan birileri oldu mu hiç" şeklinde tepkilerini dile getirdi.