Güneşi gördüler

Turistik amaçlı gittikleri Pakistan'da, El Kaide tarafından kaçırılan Çek Cumhuriyeti uyruklu Hana Humpalova ve Antonie Chrastecka, 2 yıl sonra özgürlüklerine kavuştu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2015 Güncelleme 29 Mart 2015, 00:53
Güneşi gördüler

İÇİNDEKİLER

Çek Cumhuriyeti vatandaşı 27 yaşındaki Antonie Chrastecka ve Hana Humpalova, 2013 yılında ülkeleri, insanların inançlarını ve kültürlerini tanımak amacıyla dünya turuna çıktı. Otobüsle İran'dan Pakistan'a geçen iki genç kadın El Kaide tarafından rehin alındı. O tarihten itibaren aileleri çocuklarının kurtarılması için çalmadık kapı bırakmadı. Son olarak Pakistan'da esir tutulduğunu öğrenince İHH İnsani Yardım Vakfı'na ulaştı. Yaklaşık 1 ay süren çalışma sonunda Chrastecka ve Humpalova'nın rehin tutulduğu silahlı grupla iletişime geçildi. İHH İnsani Yardım Vakfı Uluslararası İlişkiler ve İnsani Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin başkanlığındaki ekip, Chrastecka ve Humpalova'yı dün Van'a getirip ailelerine teslim etti.

'HAYAL BİLE EDEMEZDİK'

2 yıllık esaretin ardından özgürlüğüne kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Hana Humpalova, şunları söyledi: "Biz çocukluklarımızı düşünmeye, hayal etmeye, pozitif düşünmeye çalıştık. Bir gün özgür olacağımız günün umuduyla bugüne kadar geldik. Dışarı çıktığımız zaman 2 yıldan sonra ilk defa güneşi, etrafımızda yüzleri gülen insanları görmemiz bize mutluluk verdi. Bunlardan bile mahrum kalmıştık." Bir gün ailesine kavuşmayı hayal dahi edemediğini söyleyen Antonie Chrastecka da, duygularını şöyle dile getirdi: "Bir taraftan çok endişeliyim ve çok yorgunum. Fakat en mutlu günümü yaşıyorum. Duygularım çok daha yoğun fakat İngilizce anlatmakta zorlanıyorum. Ailemden ayrı kalmak benim için çok zordu. İlk dakikadan itibaren aileme dönmek ve onlarla birlikte olmak istedim. Şu an çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Çok yorgunum ama uyumak bile istemiyorum. Çünkü bunun bir rüya olmasından korkuyorum."

İHH Koordinatörü İzzet Şahin de, "Daha önce kurtulmaları için birçok teşebbüste bulunulmuştu. Kurtulmaları, bugüne ve İHH'nın diplomasi birimine nasip oldu" şeklinde konuştu.