Paralel şirketten devlete yatay geçiş

Paralel yapının 2010'daki KPSS'de yaptığı yolsuzlukla ilgili şok detay! Emniyet birimlerinin yaptığı incelemede soruları önceden alarak sınavı kazanan 2 bin 500 kişinin daha önce paralel yapıya bağlı şirketlerde çalıştığı tespit edildi.

Giriş Tarihi 28 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2015, 21:08
Paralel şirketten devlete yatay geçiş

İÇİNDEKİLER

2010 KPSS skandalına ilişkin 19 ilde belirlenen adreslere yapılan eşzamanlı operasyonlarda hakkında yakalama kararı çıkarılan 82 kişiden 75'i gözaltına alınmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 2010 yılındaki KPSS'de 100 üzeri net doğru yapan 3 bin 227 kişi tespit edilmişti.

Nöbetçi hakimliğe sevk edilen 62 şüpheliden 32'si tutuklandı, 30'u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen şüphelilerden 32'si "Suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "görevi kötüye kullanma", "yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme" ile "suç delillerinin yok etme" suçlarından tutuklandılar.

2500 OKUL VE HOLDİNG ÇALIŞANI

Çuval çuval belgeleri inceleyen polis çok önemli detaylara ulaştı. Emniyet birimlerinin yaptığı araştırmalarda soruları önceden alarak sınavı kazanan 2 bin 500 kişinin daha önce paralel yapıya bağlı okullar ve holdinglerde çalıştığı tespit edildi. Soruları adrese teslim eden paralel çalışanlar sınavda iyi sonuçlar alarak istedikleri devlet dairelerinde işe başlamışlar.

BÜYÜK KUMPAS ADLİYEDE BİTTİ

KPSS kumpasında savcılık sorgularının ardından "tutuklama" talebiyle mahkemeye sevk edilen 62 şüpheliden 32'si hakkında tutuklama kararı verildi. Soruşturma kapsamında "pişmanlık yasası"dan faydalanarak itiraflarda bulunan 4 şüpheli, kumpası ayrıntılarıyla anlattı. Sorular önce Ankara'daki bir derneğe oradan da paralel yapının çeşitli illerdeki sorumlularına ulaştırılarak cemaat üyelerine dağıtıldı.

HİMMET VE YARDIM TOPLAMIŞLAR


Zanlılardan bazılarının, 60 yaş üzerindeki kişilerin kimlik bilgilerini kullanarak 20 adet telefon hattı açtırdığı da tespit edildi. İncelemeye alınan tapelerde şüphelilerden K.B, B.C, S.S. ve B.S'nin "himmet" ve "yardım" adı altında yıllarca para topladığı, bunlar arasında 4 binin üzerinde koyun ve çeyrek altın bulunduğu da belirlendi.

Paralel yapı ile bağlantılı oldukları belirlenen 32 şüpheli hakkındaki tutuklama kararı, suç örgütü kurmak" ,"resmi belgede sahtecilik", "dolandırıcılık", "suç delillerini yok etme", "görevi kötüye kullanma" ve "yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme" suçlarından verildi.

KAYNAK: AKŞAM