Davutoğlu: "Başkanlık sistemine geçilmeli"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sistemine geçilmesi konusunda tavrını net olarak ortaya koydu ve "Türkiye'deki sistem ne parlamenterdir, ne başkanlıktır ne de yarı başkanlıktır. Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur" dedi.

Giriş Tarihi 27 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2015, 11:49
Davutoğlu: Başkanlık sistemine geçilmeli

İÇİNDEKİLER

Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde bir televizyonun canlı yayınına katılan Başbakan Davutoğlu, başkanlık sistemine geçilmesi konusunda net konuştu.

Türkiye'deki sistemin ne parlamenter, ne başkanlık ne de yarı başkanlık olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Başkanlık sistemi seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişileştirdi" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aralarında sorun olduğuna yönelik iddiaları ise bir kez daha yalanlayan Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir sorun olamaz. Çok köklü bir dostluğumuz var. Daha birbirinin unvanı olmadan dost olanların dostlukları kolay bitmez. Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok" dedi.

Davutoğlu, "milletvekili listelerinde sürpriz, 'aa' dedirtecek ünlü isimler var mı?" sorusuna AK Parti'den istifa eden ve paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Hakan Şükür'ü anımsatarak, "Önemli olan, dönem bittiğinde 'oh' dedirtmek. Şöhretli bir sporcu en kritik dönemde bize 'aa' dedirtti. Önemli olan başlarken 'aa' dedirtmek değil, bitirirken 'oh' dedirtmek" karşılığını verdi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN ESAS NİYETİ BAŞKA
Çözüm sürecindeki sıkıntıların sebebi bizzat Selahattin Demirtaş'tır. Geçen hafta Demirtaş tamda Nevruz'a doğru silahsızlanma konusunda yeni bir adım atılacakken süreci sabote etti. Demirtaş son 6-7 aylık tutumuyla esas niyetinin çözüm süreci olmadığı başka bir projesinin olduğunu ortaya koydu.

SABOTE EDEREK ATEŞLE OYNUYOR
Şimdi de bir Demiraş projesi var. Düşünülüyor ki, HDP barajı aşarsa AK Parti'nin vekil sayısı düşecek ama bilmiyorlarki her şeye millet karar verecek. Demirtaş süreci sabote ederek ateşle oynuyor. HDP denilen yapı tek parçalı bir yapı değil. Çözüm süreci kimsenin malı değil. Bu millet sürece sahip çıktı.

İZLEME HEYETİ KONUSU
Netleşmiş bir husus yok. Heyetin görüşmeleri için Bakanlar Kurulu kararına gerek yok. İzleme heyeti çok kullandığımız bir tabir olmadı. Sürecin bütününü değerlendirme ihtiyacı var.

SİLAHLARA VEDA SÜRECİ
Taahhüt silahsızlanmadır, silahsızlanmayla ilgili sağlam adımlar, perspektif gördüğümüzde, olmayacak şeyler değil her türlü adım silahsızlanma bağlamında atılır. Çözüm süreci akamete uğrarsa neler olabileceğini hepimizin dikkatlice takip etmesi lazım. Kimse ateşle oynamamalı Türkiye'de. Herkesin akli selimle hareket etmesi lazım.

KPSS'DE USÜLSÜZLÜK SORUŞTURMASI
Paralel yapı Ankara'da ortaya atılmış bir tez değil, gencecik insanların geleceğini kararttı. En büyük ahlaksızlık insanın geleceğini çalmaktır. Gereken neyse yapılacak, cezalar tereddütsüz şekilde verilecektir.

KILIÇDAROĞLU'NUN 'EMEKLİYE İKRAMİYE' VAADİ

Bekara hanım boşamak kolaydır, Kılıçdaroğlu'nun hesabı. Herkes verdiği sözün gereği konusunda düşünmeli. 91 seçimlerine giderken her eve iki anahtar sözü verildi ne oldu anahtarları olanlar anahtarlarını kaybettiler.

Kılıçdaroğlu gelirse buradan emekli vatandaşlarımıza söylüyorum, var olan maaşlarınız da kalmaz. Kılıçdaroğlu, yalnış adrese gidiyor. Demokrasilerde noter millettir. Dolayısıyla notere gitmesi bir özgüven eksiliğidir.