Usta'ya veda

Dev çınar Yaşar Kemal, Anadolu'nun sesi oldu. 92 yaşında, çözüm sürecinde tarihi adımın atıldığı gün hayata gözlerini yumdu. Cenaze törenine ise binler aktı. Türkiye 'büyük ustayı' toprağa, ölümsüz mirasını ise kalbine gömdü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 02:12
Usta’ya veda

İÇİNDEKİLER

Edebiyat dünyasının dev çınarı Yaşar Kemal, tüm eserlerinde Anadolu insanının duygularına, hasretine ve acılarına yer verdi. Mazlumun sesi olarak edebiyatımıza damga vuran ve Kürt sorununa ömrünü adayan "büyük usta", çözüm sürecinde tarihi silah bırakma çağrısının yapıldığı 28 Şubat'ta hayata veda etti. Geride ise 50'yi aşkın eser ve sıcacık bir gülüş bıraktı. "Koca çınar", dün gözyaşları arasında ebediyete uğurlandı. "Usta kalem" için Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

MEMLEKETİNDEN TOPRAK
Törene, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iş dünyasından Aydın Doğan, Cem Boyner ile yazar Orhan Pamuk, Halit Kıvanç, Eşber Yağmurdereli, Suryani Katolik Türkiye Patrik Vekili Yusuf Sağ ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban ve manevi oğlu Ahmet Güneştekin taziyeleri kabul etti. Osmaniye'nin Gökçedam Köyü sakinleri ise hemşerileri Yaşar Kemal'i son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Kemal'in büyüdüğü evin bahçesinden aldığı toprağı, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise Yaşar Kemal'in anne ve babasının mezarlarından aldığı toprağı getirdi. Cenazeye katılanlar, "İnce Memedler Ölümsüzdür" ve "O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler" yazılı dövizler taşıdı. Cenaze namazının ardından helallik alındı. Cenaze arabası cami avlusundan alkışlar eşliğinde çıkarılırken "Yaşar Kemal onurumuzdur" sloganları atıldı. Binlerce kişi, dualar ve alkışlarla Kemal'i uğurladı. Usta yazar, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

BARIŞI GÖRDÜ
Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, önemli açıklamalar yaptı: "Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve böyle bir günü seçerek, bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti."

Teşvikiye Camisi'ndeki törenden sonra Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda veda toplantısı düzenlendi. Törene katılanlar, Yaşar Kemal'e kendi sözleriyle veda etti. Cihan Ünal, Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem, Tilbe Saran ve Zeynep Oral, usta yazarın eserlerinden bölümler okudu. Sahneye çıkan İdil Biret ise bu kez Yaşar Kemal için piyanonun başına geçti.

BABASI YAŞAR KEMAL DOĞDUĞUNDA 7 KURBAN KESTİRMİŞ
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal'in Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan ve çocukluk yıllarında aynı evde büyüyen amcasının kızı 110 yaşındaki Gülnaz Yaşar Bakırcı, ünlü yazarla ilgili bilinmeyen bir gerçeği anlattı: "Yaşar Kemal'in annesi evlendikten sonra 10 yıl çocuk doğuramadı. 10 yılın ardından Yaşar Kemal doğdu. Sadık amcam, Kemal doğduğunda 7 tane kurban kestirdi."

TABUTLA SELFİE
Anadolu insanının duygularını, hasretlerini ve acılarını yansıtan Yaşar Kemal'in cenaze töreni ilginç anlara sahne oldu. Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından omuzlanan Yaşar Kemal'i çok sayıda kişi iPhone ve tablet bilgisayarlarıyla görüntüleyerek uğurlamayı tercih etti. Bazılarıysa selfie çekti.


Hasan AY-Mustafa KAYA