Türkiye operasyona katılacak mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Portekiz ziyaretine, Türkiye-AB arasındaki ilişkiler damga vurdu.

Giriş Tarihi 03 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 04 Mart 2015, 01:53
Türkiye operasyona katılacak mı?

İÇİNDEKİLER

Portekiz Başbakanı Coelho Türkiye'nin üyeliğine açık destek verirken, "AB fotoğraflarında Türkiye'nin sembolik konumdan çıkıp, ailemizin içinde bir konuma gelmesi lazım. Ve Türk halkının da bu sürecin verimli şekilde yürütüldüğünü görmesi lazım" dedi.

Başbakan Davutoğlu da Portekiz Başbakan'ın net bir şekilde Türkiye'ye destek çıktığına vurgu yaparak, "Üyelik konusundaki irademiz net şekilde devam etmektedir. Türkiye önümüzdeki dönemde reformlara devam edecek" diye konuştu.

Davutoğlu, Portekiz ziyareti sırasında Lizbon'da önemli temaslar gerçekleştirdi. Portekiz Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmeler gerçekleştiren Davutoğlu, akşam saatlerinde "Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirve"nin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantı sonrasında Başbakan Davutoğlu ve Portekiz Başbakanı Passo Coelho ortak basın toplantısı düzenledi.

Portekiz Başbakanı Coelho ile Başbakan Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

► (Portekiz Başbakanı Coelho) "Türkiye Cumhuriyeti ve AB'nin son dönemde müzakereler konusunu ele alış biçimini görüyoruz. Ben şuna inanıyorum ki, bir çok AB üyesi ülkede kendi sınırlarını kontrol edememe sıkıntısı baş gösterdi ve bu da Türkiye'nin stratejik açıdan önemini daha da artırıyor. Esasında müzakere sürecinde değerlendirilmesi gereken bir konudur bu. Bu ilerlemenin neticesinde insanlar için somut bir işaretin ortaya çıkması lazım ve diplomatik ilişkilerin derinleşmesi insanlara daha hızlı şekilde ulaşmalı. AB fotoğraflarında da Türkiye'nin sembolik konumdan çıkıp, ailemizin içinde bir konuma gelmesi lazım. Biz Türkiye'nin AB içindeki bu boşluğu dolduracağını düşünüyoruz. Ve Türk halkının da bu sürecin verimli şekilde yürütüldüğünü görmesi lazım."

► (Başbakan Davutoğlu) "AB yönündeki açık ve net şekildeki gür ses budur. Üyelik konusundaki irademiz net şekilde devam etmektedir. Daha önce bir çok siyasi engellerle karşılaştık. Başka ülkelere gösterilmeyen engeller bize gösterildi. Ama biz hiçbir zaman vazgeçmedik. Türkiye'nin AB içinde oynayabileceği önemli rolden vaz geçmedik. Avrupa sadece Türkiye'nin üyeliğine olumsuz bakan ülkelerden oluşan bir birlik değil. Biz Portekiz'e minnettarız, bütün AB ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye reformlara devam edecek, ne zaman AB yeni fasıl açmak isterse biz eskileri kapatıp yenilerini açmaya hazırız. Bunu AB yöneticileri de biliyor. Olumlu bir atmosfer var biz elimizden geleni yaparız."

► (Başbakan Davutoğlu) "Ankara'dan Bağdat'a giden askeri uçaklarımız, Sayın Abadi'nin Türkiye ziyareti sırasında savunma bakanlarımız arasındaki toplantıda beyan edilen ihtiyaçlardan oluşmaktadır, malzemelerden oluşmaktadır. Irak'ın istikrarı Türkiye için hayati önem taşıyor. Tutumuz ilkeseldir bu anlamda da Genelkurmay Başkanımız Riyad'daki toplantıya katıldı, bütün bu istişare süreçlerinin içindeyiz. Musul halkının kendisinin de içinde olduğu bir süreçle tekrar huzura, barışa kavuşması, mezhepçi baskıdan da terör baskısından da kurtulması bizim için tarihi ve stratejik bir misyondur. Şuanda beyan edilmiş ortada bir operasyon, bir çalışma gündeme gelmiş değil. Gelmesi durumunda Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunda tabi ki ele alırız."

► (Portekiz Başbakanı Coelho) "Biz Ortadoğu'daki sıkıntılı durumları Kuzey Afrika'daki sıkıntılı durumları ele aldık, terörizmle mücadele konusunda neler yapabiliriz bunu konuştuk. Ve Türkiye'nin çok büyük insani çabasını takdirle karşılıyoruz."

► Basın toplantısı öncesinde, Türkiye ve Portekiz gıda kontrol, dış ekonomik ilişkiler, eğitim ve gizililik dereceli bilginin korunması alanlarında anlaşma imzaladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da anlaşmalara imza koydu.