Usta hep Yaşar

Türk edebiyatına İnce Memed'i kazandıran Yaşar Kemal'in vefat etmesiyle usta yazarın köyü de üzüntüye boğuldu. Köydeki arkadaşları, yazarın kendi toprağına gömülmesini isterken, dev çınarın doğduğu evin bahçesinden alınan toprak İstanbul'a getirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mart 2015 Güncelleme 02 Mart 2015, 02:21
Usta hep Yaşar

İÇİNDEKİLER

Türk edebiyatının güzel insanı Yaşar Kemal bir güzel ata binip gitti. Tüm Türkiye ve usta yazarın doğduğu Osmaniye'nin Gökçedam (Hemite) köyü hüzne boğuldu. Edebiyat çınarının ölüm haberiyle sarsılan çocukluk arkadaşları Veli Kılıç ve Ahmet Koşar edebiyatçının cenazesinin İstanbul'da toprağa verileceği duyunca "Babasının yanına gömülseydi daha iyi olurdu" deyip gözyaşlarına boğuldu. Yaşar Kemal ile olan dostluğunu "Biz 3 kişiydik. Ben, Yaşar Kemal ve Ahmet Koşar" diye anlatan 90 yaşındaki Veli Kılıç, "Bir günümüz ayrı geçmedi. Birlikte güldük, birlikte ağladık. Bana okuma yazmayı öğretti. Köye geldiğinde kahvede şakalaşır, eski günleri yad ederdik. Ama koca çınar bizden erken davrandı" ifadelerini gözleri yaşlı anlattı. Yaşar Kemal'in cenazesinin köyünde toprağa verilmesini istediklerini belirten Kılıç, "Burası baba toprağı. Yaşar, Çukurova'ya, köyüne önem verirdi. Ancak vasiyetinde ilk eşinin yanında gömülmek istediğini söylemiş. Burada gömülseydi mezarına gidip dua ederdik" diye konuştu.

TOPRAK GÖTÜRÜLDÜ
Usta yazarın arkadaşı 93 yaşındaki Ahmet Koşar ise "Çocukluğumuz beraber geçti. İnsanlarla iyi geçinir ama haksızlığa karşı dururdu" dedi. Ünlü yazarın İstanbul'da toprağa verileceğini öğrenen hemşehrileri, cenazeye katılmak için yola çıkarken yanlarına Yaşar Kemal'in mezarına konulmak üzere doğduğu bahçeden toprak da götürdü. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, "Cenazesi gelmiyorsa doğduğu topraklardan bir parça götürmeye karar verdik" şeklinde konuştu. Yaşar Kemal için doğduğu köyde sela verilirken, İstanbul'da bugün toprağa verileceği saatlerde köyünde de gıyabi cenaze namazı kılınacağı duyuruldu. Adana Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yaşar Kemal'in adını yaşatmak için ilçedeki kültür merkezinin adının 'Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezi' olarak değiştirileceğini söyledi. Öte yandan, usta edebiyatçının cenazesi bugün Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Ayrıca saat 15.30'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda tören düzenlenecek.

GÜNDEM DEĞİŞTİ
Türk
edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal'in önceki gün vefat ettiğine dair gelen bilgi üzerine milyonlarca kişi Twitter'da mesaj yayımladı. Usta kalem atılan mesajlarla dünya listesine girdi. Ancak, dün ABD'li genç şarkıcı Justin Bieber sosyal medyada Türk gençlerinin ilgisini çekti. Dev çınarı utan gençler, pop şarkıcısının doğum gününe özel mesajlar attı. Bieber'i Twitter'da, dünya listesinde ilk sıraya taşıyıp sosyal medyanın gündemini değiştirdi.

Halil BİLEK - Murat KARAMAN - Erhan ÖZTÜRK