2 yılda işlem tamam

Çözüm sürecinde silahlara veda yolunda önemli adım atılırken gözler uygulamaya çevrildi. PKK'nın 'Türkiye'de silahlı faaliyetleri bitirdik' açıklamasının ardından, eve dönüş için 2 yıllık takvim işlemeye başlayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mart 2015 Güncelleme 02 Mart 2015, 01:30
2 yılda işlem tamam

İÇİNDEKİLER

Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olan "silahlara veda" yolunda ilk adım atıldı, gözler uygulamaya çevrildi. Silahlara veda yolunda atılacak temel adımlar ve hükümetin bu konudaki hazırlıkları şöyle:

SİLAH BIRAK: PKK, olağanüstü kongresinde ellerini tetikten çekeceğini ve Türkiye'ye silah doğrultmayacağını tüm dünyaya duyuracak. Böylece nihai süreç için 2 yıllık takvim işlemeye başlayacak.

KURUL ÜYELERİNE GÜVENCE: Süreçte rol alacak İzleme Kurulu üyelerine de benzeri bir güvence verilecek. Kurul üyelerinin çalışma usulü ve görev tanımına ilişkin yasal düzenleme yapılıyor. İzleme Kurulu'nun, iki tarafın belirlediği isim havuzundan seçilmesi planlanıyor.

MAHKUMİYET OLMAYACAK: Dönüşe yönelik endişeler giderilecek. Çekilme ve dönüşte mahkûmiyet olmayacağı güvencesi verilecek. Avrupa ülkelerine iltica eden, kaçan örgüt üyelerine de 2 yıllık dönüş süreci verilecek.

KAMPLAR BOŞALACAK: Mahmur başta olmak üzere Misuriye, Atruş kamplarındaki Türkiye kökenli vatandaşlar köylerine dönebilecek.

SİYASİ PARTİLERE DAVET: Bütün siyasi partilere sürece katılım çağrısı yapılacak. İmralı'ya giden heyet içerisinde CHP'den temsilci olması önerisi götürülecek. HDP sürecin siyasi muhatabı olmaya devam edecek. Sivil örgütler devrede kalacak.

TOPLUMA KAZANDIRMA: Sosyoekonomik adımlar atılacak. Topluma kazandırma projeleri için bütçe oluşturulacak.

SON AŞAMA: Son olarak güvenlik, uyum ve silahsızlandırma adımları gelecek. Silahsızlandırma alanları belirlenecek.

Hazal ATEŞ