Erdoğan'dan Merkez Bankası'na sert tepki!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını eleştirerek, "Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar, enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış, anlayış değil, bu yanlış bir mantık, doğru bir mantık değil. Çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu öğrenmeleri lazım" dedi.

Giriş Tarihi 31 Ocak 2015, 00:00 Güncelleme 01 Şubat 2015, 02:14
Erdoğan’dan Merkez Bankası’na sert tepki!

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahariye Mevlevihanesi'nde Girişimci İş Adamları Vakfı'nın "Girişimcilik Ödülleri" Töreni'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını eleştirdi. Merkez Bankasının dünyada faiz oranları düşerken hala bu faiz oranlarında direnmesini doğru bulmadığını aktaran Erdoğan, "Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar, enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış, anlayış değil, bu yanlış bir mantık, doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu öğrenmeleri lazım. Biz faizi 63'ten aşağıya çekmeye başladık enflasyon da indi. Faizi 4,6'dan Gezi olayları sonrası tırmandırdılar enflasyon da bir anda yüzde 10'a geldi dayandı. Her şey ortada illa bunun için bilim adamı olmaya gerek yok" dedi.

"BU MANTIKLA BU İŞ OLMAZ"
Nasrettin Hoca'nın hikayesini anımsatan Erdoğan, "Damdan düştüğünde doktor arama gittiklerinde ne dedi, 'bana doktor getirmeyin, damdan düşen bir adam getirin' dedi. Bu iş için piyasa adamı olmak yeter. Piyasanın içinde olan girişimci bedel ödüyor. Bir de bakıyorsun hemen kredi borçlarında bir geri çağırma başladığı zaman zaten o firma batmayla karşı karşıyadır. Finans sektörünün böyle bir rahatlığı da var. hep kendisi garantide olacak, garantide olmayan kim, girişimci. Bir de bakarsın karınca gibi yazılarla da protokol hazırlarlar. Getirirler önüne koyarlar, sen o sözleşmeyi okumaya fırsat bile bulamazsın. Çünkü o paraya çok ihtiyacın var, altına da imzayı atarsın ondan sonra önüne bir kara tablo çıkar ayıtla pirincin taşını. Bu mantıkla bu iş olmaz. Onun için orada ciddi bir reforma, kararlı bir duruşa ihtiyaç var" dedi.

"TENCERE-TAVACILAR ÇIKMADI"
Güçlenen, bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan, uluslararası platformda tüm mazlumların sesi haline gelen Türkiye'nin bu çizgisinin pek çok sekimi rahatsız ettiğinin farkında olduklarını söyleyen Erdoğan, "2013 yılından bu yana ülkemizde ekonomik, siyasi ve sosyal düzlemde kriz çıkarmaya yönelik pek çok hamle yapıldı, pek çok adım atıldı. Özellikle her seçim dönemi öncesinde Türkiye'nin istikrarına yönelik bir takım hamleler yapıldı. Bunun için kimi zaman terör saldırıları, kimi zaman bildiriler, kimi zaman hukuk darbeleri, kimi zaman başka yöntemler kullanıldı. Son olarak Gezi olaylarını ve 17-25 Aralık darbe girişimini birlikte yaşadık. Gezi olaylarında ağaç bahanesi ile, çevre bahanesi ile sokakları terörize edenlerin halini biliyorsunuz. O terörize edenlerin kendi sorumluluğunda olan belediyelerde nasıl o canım canım 30-40 yaşında ağaçları kestiklerini de gördünüz. Ne oldu, çıktı mı o tencere tavacılar sokağa? Çıkmadı. Çünkü sorun o Taksim'de 12 tane ağaç değildi. Sorun başkaydı. Kaldı ki o ağaçlar sökülüp atılan değil, farklı bir yere taşınarak oraya dikilen ağaçlardı. Onlar milletin huzuruna kast ettiler. Ekonomiyi durdurma çağrısı yaptılar. 17-25 Aralık darbe girişiminde de milletin oylarıyla iş başına getirdiği bir kadro, bir iktidar emniyet ve adliye içinde yuvalanmış bir çete tarafından alaşağı edilmek istendi. Hedefleri arasında yine ekonomimiz vardı. Milli bankalarımız vardı, büyük projeler vardı, iş adamlarımız vardı. Hamdolsun bu atılan adımların da bu teşebbüslerin hepsi milletimizin feraseti ve bizlerin dik duruşuyla sonuçsuz kaldı. Geçtiğimiz 12 yılda yaşadığımız hadiseler, Türkiye'nin siyaset mühendislikleri ile içeride ve dışarıda bir takım güçlerin ayak oyunları ile rayından çıkarılacak, istikameti değiştirilecek bir ülke olmadığını herkese gösterdi" ifadelerini kullandı.


"BU SÜREÇTE BİZE EN BÜYÜK DESTEK STK'LARDAN GELDİ"
Milletin namusu bildiği oyuna güçlü bir şekilde sahip çıkarak hiçbir şekilde vesayete izin vermeyeceğini ortaya koyduğunu anlatan Erdoğan, "Meseleyi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi sananlar zaman geçtikçe yanıldıklarını, asıl maksadın ne olduğunu göremeye başladılar ve görecekler. Bu süreçte bize en büyük destek STK'lardan geldi. Girişimci İş Adamları Vakfımız da Milli İrade Platformu'nda yer alarak safının ülkesinin milletinin yanı olduğunu gösterdi" dedi.

Erdoğan, "Girişimcilik Ödüllerini" almaya hak kazanan kurumları ve girişimcileri kutlarken, vakfın yönetimine çalışmalarında başarılar diledi.