Haram.com.tr

Teknolojinin gelişmesiyle, hırsızlık tek bir tıkla gerçekleşir hale geldi. Diyanet ise 'emek gaspına' fetvayla yanıt verdi: Telif ödemeden, internetten müzik ve program indirmek haramdır...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2015 Güncelleme 28 Ocak 2015, 01:55
Haram.com.tr

İÇİNDEKİLER

Sanatçılar, "Emeğe saygı" dedi. Bazıları, eseri satın almak yerine, teknolojinin imkanlarından yararlanmayı seçti. Tek bir tıkla istediği müziği, programı ve kitabı indirerek kâra geçtiğini zannetti. Emekçiler haklarını aramak için yasal mücadele kapısını aralarken, telif ödemeden internetten müzik indirenleri durduracak nitelikte açıklama Diyanet'ten geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na sık yöneltilen "İnternetten program, yazılım, kitap, müzik ve benzeri şeyleri indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu, fetva ile yanıt verdi. Kurul, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığını, bunun başkasının emeğini gasp anlamına geldiğini açıkladı. Diyanet, başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranışın kul hakkı sorumluğuna girdiğini söyledi ve ekledi:

HAKSIZ KAZANÇ ANLAMINA GELİR

"Bu sorumluluk, hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Hak ihlalleri bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmekle kalmayıp, aynı zamanda, emek harcayan insanların yeni ürünler üretme şevkini de kırmaktadır. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak her türlü program, yazılım, kitap ve müzik gibi ürünleri, internetten hak sahibinin izni olmadan indirip kullanmak caiz değildir."