NASA yani!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) görevli Malezyalı astronot uzayda secdeye vardı. Teyemmüm abdesti aldı. İlahiyatçıların yorumu ise farklıydı: "Toprak şart". "Gerekli değildir."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2014 Güncelleme 27 Nisan 2014, 00:16
NASA yani!

İÇİNDEKİLER

Erçekiminden çekildi, uzaya gitti. Uzayda namaz kılan ilk Müslüman isim olarak tarihe geçti. Malezyalı astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, dün İstanbul'a geldi.

'ÖNEMLİ BİR FAKTÖR'
Tüm Üstün Zekalılar Derneği'nin (TÜZDER) davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Sheikh Muszaphar Shukor, uzaya giden 9. Müslüman astronot olduğunu belirterek, uzayda nasıl namaz kıldığını şu sözlerle anlattı: "Benden önce Müslüman olarak Kazakistan, İran ve Özbekistan'dan uzaya gidenler oldu. Müslümanlar için namaz önemli bir faktör. Bu nedenle uzayda da olsak namazı kılmamız gerekiyor. Uzayda abdesti teyemmüm yaparak aldım. Namaz kılarken de yerçekimi olmaması nedeniyle biraz zorlandım. Daha yavaş hareket ettim." Ancak Shukor'un bu açıklaması ilahiyatçıları ikiye böldü.

TOZ DA OLABİLİR
İşte o yorumlar: İlahiyatçı Ali RIZA DEMİRCAN: Uzayda su kullanması mümkün değil. Bu yüzden teyemmüm yapar. Teyemmüm için toprak olması gerekli değil. Önemli olan niyettir. Prof. Dr. Ramazan AYVALI: Abdest almak için ilk gerekli madde sudur. Su kullanma imkanı yoksa, teyemmüm yapmak gerekir. Bunun için de mutlaka toprak olmalıdır. Ancak toprak yoksa toprak cinsinden metaryellerin olması gerekir. Tuğla, kaya, taş gibi... O da olmazsa herhangi bir eşya üzerindeki toz bile yeterlidir. Ancak uzayda bu da mümkün olmayacaktır. Bu nedenle teyemmüm için başka metaryellere dokunulmaz."

'EZAN SESİNİ BİLE DUYDUM'
Sonsuz boşlukta 5 vakit namaz kıldığını belirten Dr. Sheikh Muszaphar Shuko, uzayda ezan sesini duyduğunu da söyledi. Shuko "Ezan sesini duyduğumda çok şaşırdım. Çevremdekiler çok şaşırdılar. Allah'ın büyüklüğünü orada bir kez hissettim, yine gideceğim" dedi.

KILAVUZ HAZIRLADI
Uzaya giden 9'uncu Müslüman astronot olan ve ilk kez namaz kılan Shukor, yeryüzünde de bir ilke imza attı. Shukor, "Uzay serüveninden sonra bazı arkadaşlarımızla bir araya geldik ve uzayda nasıl namaz kılınabileceği ile ilgili Müslümanlara yönelik bir kılavuz hazırladık" ifadelerini kullandı.