Komuta kademesi emekliliklerini istedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emekliliğini istediği bildirildi.Koşaner'in emekliliğini talep eden dilekçeyi Başbakanlığa gönderdiği belirtildi.

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2011, 00:00 Güncelleme 30 Temmuz 2011, 00:00
Komuta kademesi emekliliklerini istedi

İÇİNDEKİLER

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emeklilik talebinin Cumhurbaşkanlığı'na arzının Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldığına dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karar şöyle:
''Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner'in (P.1965-3) emeklilik talebi üzerine, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49. maddesinin (h) bendi gereğince 29 Temmuz 2011 tarihinden geçerli olmak üzere emekliye ayrılmasının Cumhurbaşkanlığı Yüce Katına arzı, Bakanlar Kurulunca 29 Temmuz 2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.''


Yüksek Askeri Şura'nın pazartesi günü başlayacak toplantısı öncesi TSK komuta kademesinde emeklilik şoku yaşandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, görev süresinin bitimine 2 yıl kala emekliliğini istedi. Bu kararı Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın emeklilik açıklamaları izledi. Orgeneraller Ceylanoğlu, Aksay ile Oramiral Yiğit, ayrılma kararı vermeselerdi, 30 Ağustos itibarıyla zaten yaş haddinden emekli olacaktı.

KOŞANER'İN VEDA MESAJI
Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyerek ayrılan Orgeneral Işık Koşaner, bu görevi Orgeneral İlker Başbuğ'dan 2010 yılının Ağustos ayında 3 yıllığına devralmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner bir veda mesajı yayınladı.

Mesajına, 'Değerli Silah Arkadaşlarım' diye başlayan Koşaner, emekli ve muvazzaf çok sayıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun somut delillere dayanmayan iddialar nedeniyle soruşturmalara tabii tutulması, tutuklanması ve yargılanmasının, tüm TSK personeli tarafından üzüntü, endişe ve kırgınlıkla izlendiğinden emin olduğunu belirtti.

Koşaner şu ifadeleri kullandı: "Şu anda 173'ü muvazzaf, 77'si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır.

Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır.

Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK'nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yatarılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır.

Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır.

Şartlar ne olursa olsun TSK'nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde
bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK'nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim" dedi

YAŞANAN GELİŞMELER
Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner arasındaki yoğun trafiğinden genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik kararı çıktı. Ankara'da iki gün süren yoğun trafik şöyle yaşandı:
* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay başkanı Işık Koşaner ile ayrı ayrı görüşerek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi.
* Cumhurbaşkanı Gül, önceki akşam saat 22.00'de sürpriz bir karar alarak, Çankaya Köşk'ünde Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Koşaner'in katılacağı bir zirve toplamayı kararlaştırdı. İstanbul'a gitmeyi planlayan Başbakan Erdoğan bunun üzerinde programını değiştirerek Ankara'da kaldı. Cumhurbaşkanı Gül, çok sık yapmadığı bir uygulamayı gerçekleştirerek programına Cuma namazını da koydurdu. Bu orada açıklama yapacağı şeklinde yorumlandı.
* Sabah 10.30'da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Koşaner'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Genelkurmay Başkanı Köşk'ten 11.30'da ayrılırken, Erdoğan yarım saat daha Köşk'te kaldı.
* Erdoğan toplantının ardından Başbakanlığa giderken, Cumhurbaşkanı Gül Cuma namazı çıkışında beklenen açıklamasını yaptı.
* Erdoğan Başbakanlık'ta iken Genelkurmay'dan bir subay 14.40'da Başbakanlık'a gelerek Orgeneral Koşaner'in emeklilik dilekçesini getirdi.
* Saat 15.00'te İstanbul'a gitmesi beklenen Erdoğan, programını iptal etti, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Başbakanlık'a çağırdı. Görüşmede komutaların emekliliklerini istemesi halinde hukuken nasıl bir adım atılacağı görüşüldü.
* Saat 18.30'da komutanların istifalarını istediği haberi gündeme düştü.
* Başbakan Erdoğan, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'i Başbakanlıka çağırdı. Özel, Başbakanlık'a 19.30'da geldi.


İSTİFA EDEBİLECEĞİ KONUŞULUYORDU
Genelkurmay Başkanlığı görevinde iki yıl daha kalması gereken Orgeneral Koşaner'in son 1 aydır ise istifa edebileceği konuşuluyordu. Laiklik konusundaki duyarlılığı ile bilinen Orgeneral Koşaner'in son dönemde tutuklanan generaller ve bu generallerin terfisi konusunda hükümetin tutumu ile ilgili rahatsızlığı biliniyordu. Hasdal Cezaevi'ndeki tutuklu generalleri ziyaret eden Orgeneral Koşaner, tutuklu askerlerin aileleriyle de bir araya gelerek şikayetlerini dinlemişti.

YAŞ TOPLANAMAYABİLİR
Emeklilik kararları Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak orgeneral açısından yepyeni bir duruma yol açtı. Koşaner'in emeklilik kararı sonrası bu göreve Kara, Hava veya Deniz Kuvvetleri Komutanları'ndan birinin getirilmesi seçeneği de ortadan kalktı. Şura kararlarının şekillenmesine imkan sağlayacak komuta kadrosunun topluca ayrılmasıyla 1 Ağustos'ta YAŞ'ın toplanması da imkansız hale geldi.

TERFİLER YAPILAMAYACAK
Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemeleri, aralarında 14 Balyoz tutuklusu generalin de terfilerinin görüşüleceği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının ertelenmesine neden olacak. Yüksek Askeri Şura Kanunu'nun ilgili kanununa göre, Şura, "Bütün üyelerin katılımıyla" toplanıyor.

TSK'daki tüm orgeneral ile oramiralden oluşan Şura, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katılamayacağı için pazartesi günü toplanamayacak. Bu durumda terfi ve atama kararı da alınmayacak.
TSK personelinin terfi ve atama kararları, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı, 14 orgeneral ile oramiralden oluşan Yüksek Askeri Şura'da, oy çokluğuyla alınıyor.

GENELKURMAY BAŞKANI NASIL ATANIYOR?

Genelkurmay Başkanı; Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığını yapmış general ve amiraller arasından, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır.

Genelkurmay Başkanının başka bir göreve atanması veya emekliye ayrılması, atanmasındaki usule göre yapılır.

Genelkurmay Başkanlığının boşalması halinde, engeç 45 gün içinde atanma yapılır.



FORMÜL ARAYIŞI
Ankara'yı sarsan emeklilik kararlarının ardından gözler Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'e çevrildi. Bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Org. Özel'in 2 yıl sonra Genelkurmay Başkanı olması bekleniyordu. Özel'in kıdemli orgeneral olarak aradaki basamağı kısa süreli görevlendirmelerle aşarak TSK'nın yeni 1 numarası olması gündemde.

İSTANBUL PROGRAMLARI İPTAL
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile dün sabah saatlerinde Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen Org. Koşaner, daha sonra Genelkurmay Karargahı'na geçti. Ayrılma sinyallerinin geldiği saatlerde İstanbul'a gitmek için hazırlık yapan Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, programlarını iptal ederek Ankara'da kaldı.

KISA GEREKÇE
Koşaner'in kararıyla ilgili olarak Genelkurmay kaynakları, "Gördüğü lüzum üzerine" demekle yetindi. Edinilen bilgilere göre, Koşaner, dün aldığı kararı Karargahta topladığı Albay ve üstündeki rütbeli silah arkadaşlarıyla paylaştı.

İKİNCİ ÖRNEK
Görev süresini doldurmadan ayrılan ilk Genelkurmay Başkanı Org Necip Torumtay'dı. Torumtay, 1990 yılında, Körfez Savaşı sırasında Cumhurbaşkanı Turgut Özal ters düşmüş ve istifasını vermişti.

ARKA PLANINDA NE VAR?
Org. Koşaner ve kuvvet komutanlarının şok kararının gerisinde halen tutuklu olan 42 general ve amiralin durumuyla son olarak "İnternet Andıcı" soruşturması kapsamında en az 3 generale daha tutuklanma yolunun açılmasının etkili olduğu öne sürüldü.

Masumiyet karinesinin gözetilmediği, davaların siyasallaştığı ve tutuklu generaller nedeniyle TSK'da kıdeme ve liyakata dayalı terfi sisteminin kökten yara aldığı kanaati komutanların yakın çevresinden dışarıya yansıtıldı.