Öğretmen olmak için 40 yaşı geçmeyin!

Türkiye'de en çok ilgi çeken mesleklerden biri hala öğretmenlik. On binlerce genç sırada bekliyor. Öğretmen olmanın şartları var. Bunlardan biri de 40 yaş sınırı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2010 Güncelleme 01 Eylül 2010, 11:13
Öğretmen olmak için 40 yaşı geçmeyin!

İÇİNDEKİLER

BAŞLARKEN
Hazırladığımız bu yazı dizisi ile öğretmen adayları ve öğretmenler merak ettikleri tüm sorulara cevap bulabilecekler. GAZETENİZ TAKVİM öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin sesi olacak.

Bu yazı dizisi ile KPSS-Eğitim Bilimleri Sınavı ile ilgili olarak sınav sorularının çalındığı ve kopya iddialarının tartışıldığı bu günlerde size düşüncelerinizi söyleme fırsatı vereceğiz.
Yetkililere iletmek istediğiniz mesajları TAKVİM aracılığı ile ulaştırma imkanınız olacak.
Yapmanız gereken bizi takip etmek, düşüncelerinizi iletmek.


Küçük yaşlarda, 'Büyüyünce ne olacaksın' sorusuna verilen cevaplardan biridir öğretmenlik mesleği. Milletlerin geleceğini inşa eden en önemli ve en onurlu bir mesleğin adıdır öğretmenlik. Bu meslekte yer almak isteyenlerin merak ettikleri en önemli sorulardan bir tanesi de kimlerin öğretmen olabilecekleri konusudur. İşte bu konudaki sorular ve cevapları...

Kimler öğretmen olabilir?

Öğretmen atamaları Millî Eğitim Bakanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulu'nun 7/ 7/2009 tarihli ve 80 sayılı kararında belirtilen yükseköğretim programlarından lisans düzeyinde mezun olanlar arasından alanlar (branşlar) itibarıyla yapılmaktadır. Bu bağlamda her yükseköğretim mezunu öğretmen olarak atanamaz.

Öğretmenliğe atanmada yaş sınırı var mı?

Öğretmenlik mesleğine atanmada yaş sınırı vardır.
Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmaları gerekir.

Öğretmenliğe atanmada pedagojik formasyon gerekli mi? Pedagojik formasyon almayanlar öğretmen olabilir mi?Mutlaka pedagojik formasyon almak zorunda mı?

Öğretmeliğe atanabilmek için öğretmen adaylarının, MEB ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde açılan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası ve İngilizce öğretmenliği için İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir.

Pedagojik formasyonu olmayanlar ne yapmalı ?

Öğretmenliğe atanmada kaynak gösterilen yükseköğretim programlarından mezun olanlardan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sözleşmeliler nasıl atanabilir?

Sınavı'nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik formasyon eğitimleri daha sonra yaptırılmak üzere, alan öğretmenliklerine atanabilirler.

Hâlen devlet memuru olup mezuniyeti itibarıyla eğitim kurumlarına atanabilecek durumlarda olanlardan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanların durumu da bu kapsamda değerlendirilir. Bu şekilde öğretmenliğe atananların pedagojik formasyon eğitimleri adaylık dönemi içinde gerçekleştirilir.

SÖZLEŞMELİLER NASIL ATANABİLİR?

Öğretmenlik okulu mezunu KİT'lerde çalışan sözleşmeli personel, nasıl öğretmen olabilir? Sözleşmeli personel olarak çalışanlar, kurumlar KPSS10 sınavına katılmaları ve bu sınavlarda bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar, gerekli diğer şartları da taşımaları kaydıyla, ilk atama kapsamında öğretmen olarak atanabilirler.

BİZE ULAŞIN
Sorularınızı ve mesajlarınızı calisan@takvim.com.tr adresine veya ÇALIŞAN yazıp 4122'ye gönderin...