Ev alan yabancı Turkuaz Kart’la vatandaş olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’den belli bir miktarda fiyatlardan ev alacak yabancılara çalışma ve eğitim şartlarıyla Turkuaz Kart uygulaması kapsamında vatandaşlık ve oturma izni verebileceklerini söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2017 Güncelleme 13 Eylül 2017, 02:12
Ev alan yabancı Turkuaz Kart’la vatandaş olacak

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai'de düzenlenen Cityscape Global 2017'ye katıldı. Fuarı ve Türk firmalarının standını gezerek detaylı şekilde bilgiler alan Bakan Özhaseki, TAKVİM gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul sektöründe yabancıya satışların çok önemli olduğunu ifade eden Özhaseki, "Birçok ülke yabancıya ev satmak için çırpınıyor. Biz bu işi daha kolay yapıyoruz. Bu satışlar ekonomiye can veriyor. Türkiye'ye ilgi var ve biz bunu teşvik ediyoruz" dedi. Özhaseki, Türkiye'den 1 milyon doların üstündeki fiyatlardan ev alan yabancılara vatandaşlık verildiğini hatırlatarak, "Bu 1 milyon doları aşağı çekmeye çalışıyoruz. Bunun için Turkuaz Kart uygulamasını hayata geçirebiliriz. Bu sayede nitelikli yabancılara vatandaşlık verebiliriz" diye konuştu.

EVİNİ YENİLEYENE KREDİ
Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'da olası bir büyük depremde 100 milyar dolarlık bir hasarın olabileceğinin altını çizerek, bu nedenle çok önemli önlemler alacaklarını söyledi. Bunun için yasal düzenlemeler yapacaklarını anlatan Özhaseki, şunları kaydetti: "İlgili yasalarda değişiklik yapacağız ve alan bazlı yenilemeyi başlatacağız. Rezerv alanlarda ve yerinde dönüşüm modeli uygulayacağız. Tüm konutlar, sosyal ve ticari alanlar ile altyapıyı yeniden planlayacağız. Bunun için belediyelerle birlikte çalışacağız. İlk yıl için 20 milyar lira bütçe oluşturduk. Yarısını biz, yarısını Dünya Bankası karşılayacak. Belediyelere sıfır faizli ve 3 yıl sonra geri ödemeli krediler vereceğiz. Faiz yüküne devlet olarak biz katlanacağız. Evini yenileyecek vatandaş da bu kredilerden yararlanabilecek. Ayrıca kira yardımı yapacağız. Bu tür binalar tüm vergilerden ve harçlardan muaf olacak." Mehmet Özhaseki, depremle ilgili önlemlere İstanbul Avrupa yakasının sahil bölgelerinde eski ve dayanıksız bölgelerden başlayacaklarını söyledi. Birçok semtin 1 metrekarelik yeşil alana bile muhtaç olduğunun altını çizen Özhaseki, "Biz kararlıyız. İnsanları depremden kurtaracağız. Avrupa yakasında 25 milyon metrekarelik rezerv alan belirledik. 1 emsalden 250 bin konut eder. 10-15 yılda İstanbul'u yenilemeyi planlıyoruz" diye konuştu.


TAKVİM Emlak Yazarı Yavuz Karaman'ın sorularını cevaplandıran Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'den ev alan nitelikli yabancılara Turkuaz Kart verilmesinin gündemde olduğunu açıkladı.

'SORUNLARI ÇÖZDÜK'
Özhaseki, inşat sektörünün sorunlarını sektör temsilcileriyle ele aldıklarını belirterek, "Sektörden 10'a yakın sorunun çözümü için beklenti vardı. Bunların çoğunu hallettik sayılır. İmar planlarının sıkça değişmesi özellikle yabancı yatırımcılar için bazı mağduriyetler yaratıyor. Bunun için müktesep hak yani kazanılmış hak uygulamasını gündemde tutuyoruz" görüşünü aktardı.

YAVUZ KARAMAN