Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Emekli ikramiyesi ne kadar 2018

Milyonlarca emekli hükümetin müjde paketiyle birlikte gözünü Ramazan Bayramı öncesi verilecek ikramiyeye çevirdi. Emekli ikramiyesi ne zaman ödenecek? Emekli ikramiyesi ne kadar? Kimler emekli ikramiyesi alabilecek? gibi sorulara cevap arayan emekliler gelecek müjdeli haberi beklemeye başladı.

Giriş Tarihi 22 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 22 Mayıs 2018, 11:13
Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Emekli ikramiyesi ne kadar 2018

İÇİNDEKİLER

Emekli bayram ikramiyesi ne zaman verilecek sorusu yanıt buldu. Emekli bayram ikramiyesi ödeme tarihi belirlendi. Emeklilerin Ramazan Bayramı öncesi alacakları 1000 TL ikramiyenin tarihi vatandaşlar tarafından uzun süredir araştırılıyordu. Meraklı bekleyiş sona erdi ve tarih verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, emeklilere bin liralık bayram ikramiyesinin verileceği tarihi açıkladı. Bayram ikramiyesinin emeklilerin en temel beklentisi olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, "Emeklilerimize hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda biner lira ikramiyeyle ilgili çok güçlü bir adımı atacağız. Birileri diyor ki 'biz dedik de oldu.' Öyle bir şey yok. Üç dört aydır masamızdaydı, gündemimizdeydi." diye konuştu.

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar gördüğü için aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri. Türkiye'de 12,3 milyon emeklinin beklediği son dakika zam ve ikramiye müjdesi sonunda geldi. Başbakan Binali Yıldırım'ın resmen açıklaması ile birlikte emekliler kendilerine yapılacak zam ve ikramiyeyi heyecan içinde beklemeye başladılar. Bayram ikramiyeleri sadece mevcut emeklileri değil yeni emekli olanları da kapsıyor. Bu konuyla ilgili uzmanların yaptığı araştırma doğrultusunda yeni emekli olanlar hem dini bayramlar öncesi biner lira ikramiye alacak. Ayrıca 600 liraya varan promosyondan da yararlanabilecekler. Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilere sağlanacak bu imkanlarla birlikte yaz aylarında 12 milyon emeklinin yüzü gülmesi bekleniyor.

Milyonların beklediği düzenleme onaylandı

Erdoğan, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi gibi düzenlemeleri içeren kanunu onayladı.

1- Bayram ikramiyesi kimlere ödenecek?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar gördüğü için aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

2- Miktar maaşa göre değişecek mi?

Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödenecek. Emekli ve maluller maaş tutarına bakılmasızın biner lira alacak. Diğer kesimlerin ise ikramiyesi hisse veya iş göremezlik derecesine göre değişecek. Ödemeden kesinti yapılamayacak ve haczedilemeyecek.

3- Yeni emekli olanlar para alabilecek mi?

İkramiyeden yeni emekliler de yararlanacak. Bu kişiler, emeklilik tarihlerini izleyen dönemlerde verilecek ikramiyeleri alacak. Ramazan Bayramı öncesi emekli olanlar bu yıl iki Kurban Bayramı öncesi emekli olanlar ise tek ikramiye alacak. Ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartı aranacak.

4- Emeklinin dul ve yetimleri de alacak mı?

Vefat eden emeklilerin ikramiyeleri maaş alan dul ve yetimlerine ödenecek. Ödemeler maaş hisselerine göre yapılacak. Yüzde 75 oranında maaş alan bir eşe 750 lira ödenecek. Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişiler de ikramiye alacak. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o baz alınarak ödenecek. Çifte yerine yüksek orandan ödeme olacak. İş kazası geçiren ve sürekli iş göremezlik parası alanlar için bayram ikramiyesi de iş göremezlik oranına göre hesaplanacak. İş göremezlik oranı kaç ise ona göre ikramiye verilecek.

5- İkramiye maaşla birlikte mi verilecek?

Ödeme tarihleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurulacak. Maaşlar tahsis numarasının son rakamına göre ödeniyor. İkramiyeler ya bu şekilde farklı günlerde ödenecek ya da aynı gün ödenecek. İlk ikramiye 14 Haziran arife gününden önce haziranın başında hesaplara geçecek. İkramiyeler emeklilerin maaş aldıkları bankalardaki hesaplarına yatırılacak.

6- İkramiye bir kereliğine mi verilecek?

İkramiye düzenlemesinde 'her yıl' ifadesi bulunuyor. Bu yüzden bundan sonraki yıllarda da ikramiye ödemesi devam edecek. İkramiye tutarı yasa kapsamında bin lira olarak belirlendi. Ancak önümüzdeki yıllarda enflasyon oranında artışlar da gündeme gelecek ve zam yapılacak.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Bayram ikramiyesinin emeklilerin en temel beklentisi olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, "Allah nasip etti, inşallah haziran ayının ilk haftasında ödemelerimizi gerçekleştireceğiz. Bunlarla ilgili tam tarihleri de açıklayacağız. Emeklilerimize hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda biner lira ikramiyeyle ilgili çok güçlü bir adımı atacağız. Birileri diyor ki 'biz dedik de oldu.' Öyle bir şey yok. Üç dört aydır masamızdaydı, gündemimizdeydi." dedi.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000'er lira ikramiye verilecek.

İkramiye, emeklilere yıllık 2000 bin lira, aylık bazda ise 166,7 lira ilave artış anlamına geliyor. Bakan Sarıeroğlu, emekli aylıklarına göre bu artış oranını ise şöyle duyurdu:

"Emekli aylığı;

800 TL olan kişi için ilave % 20,8'lik artış,

1.000 TL olan kişi için ilave % 16,7'lik artış,

1.500 TL olan kişi için ilave % 11,1'lik artış,

2.000 TL olan kişi için ilave % 8,3'lük artış sağlanmış olmaktadır. "

Bakanın verdiği bilgiye göre bir bayramda alınacak ikramiye ödemesi emeklinin kendisine 1000 lira olacak. Ancak ölüm aylığı alan dul, yetim ve ana, babalara ise aylık hisseleri oranında; iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak.

BAYRAM İKRAMİYESİNİ KİMLER ALACAK?

"Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri."

Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapması sebebiyle 2016'dan önce haklarında sosyal güvenlik destek prim borcu tahakkuk etmiş emeklilerin sosyal güvenlik destek primi borçlarının terkin edileceğini bildiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Bağ-Kur sigortalılarının 31 Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bu primlere ilişkin hizmet süreleri talep etmeleri halinde dondurulacak ve bu sürelere ilişkin prim borçlarının takibi yapılmayacak.

Dondurulan hizmet süreleri istendiği takdirde gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri tarafından canlandırılabilecek.

Prim borcu olması sebebiyle sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kur'lular, hizmetlerinin dondurulması talebinde bulunarak veya borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak.

18 ile 29 yaş aralığındaki gençlerimizin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmeleri halinde Bağ-Kur primleri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.

MEMURA BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLECEK Mİ?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği KPDK toplantısının gündem maddeleri arasında söylenenin aksine memura bayram ikramiyesi mevzusu yer almadı. Toplantıda öne çıkan konular kamu personel sisteminde iş güvencesi ve kadrolu istihdam konusu oldu. Geçtiğimiz aylarda yapılan toplu sözleşme görüşmeleri gibi KPDK görüşmesinde de memura ikramiye konusu gündeme gelmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanan yılın ilk KPDK toplantısında öne çıkan konuları Bakan, "Birinci gündem maddemiz izin konuları, alt komisyonumuzun önerilerini değerlendireceğiz. Bir diğer konumuz da 2011 yılında yasal zemine kavuşan esnek çalışma modellerimiz, bu konuda da gerçekleştirilen sunumları dinleyeceğiz" şeklinde anlattı. Memura ikramiye konusu ise toplantının gündem maddeleri arasında kendine yer bulamadı. Ancak ilerleyen günlerde memura bayram ikramiyesi konusunun farklı bir platformda tekrar görüşülmesi bekleniyor.

Her emekliye 1000 lira ikramiye verilecek nokta!
AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet sözcülerinin emeklilere bayram ikramiyesi konusunda vatandaşların kafalarını bulandıracak açıklamalar yaptığını belirterek, "AK Parti'nin sözü senettir. Bunun kararı alınmıştır ve yılda iki sefer, emekli maaşı kaç para olursa olsun bakılmadan, her bir emeklimize 1000 lira bayram ikramiyesi verilecektir; nokta" diye konuştu.

YAŞAM KALİTESİ İÇİN
Başbakan Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, milletin 15 yıllık kazanımlarından asla vazgeçmeyeceğini ve iradesi üzerinde vesayet kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi. Türkiye'nin hiçbir vatandaşının herhangi bir sebeple ötekileştirilemeyeceğini, devletin her vatandaşına eşit şekilde yaklaşarak, hizmet vermeye devam edeceğini belirten Başbakan Yıldırım, siyasetlerinin, vatandaşın hayatını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak üzerine olduğunu söyledi.

Haziranda ödenecek
Emeklilere dini bayramlarda ikramiye verilmesine ilişkin düzenlemenin Meclis'te kabul edildiğini anımsatan Başbakan Yıldırım, "İnşallah haziran ayı içerisinde ödemeler yapılacak" diye konuştu.

AK Parti'nin sözü senettir Yıldırım, şöyle konuştu:
"Muhalefetin elemanları diyor ki 'Bu ödemeleri yapsalar bile 500-1500 arasında maaş alanlara 300, 1500-2000 arasındakilere şu kadar' diye milletin aklını bulandırmaya yönelik yanlış beyanlarda bulunuyorlar. Buradan bir kez daha şunu söylüyorum; AK Parti'nin sözü senettir."

Aylık alan herkes yararlanacak
Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bunlar havada uçuşan vaatlerine millet dönüp bakmadığı için bu sefer yalana döndüler, yalanla dolanla milletin kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Sadece emeklilerimiz değil bundan kim yararlanacak? Ayrıca şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malulü aylığı alan er, erbaşlar, geçici köy koruculuğundan emekli olanlar, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan bütün vatandaşlarımız da bu ikramiyeden yararlanacak."

Esnafa indirimli emeklilik
Esnaf, çiftçi, isteğe bağlı sigortalılar yani Bağ-Kur'lular, her ay düzenli prim ödemek zorunda. Ancak işler bazen yolunda gitmiyor ve ödemeler aksıyor. Biriken borçlar da katlanarak artıyor. 2015'te yapılan düzenlemeyle 12 ay ve üzeri prim borçları silindi ve hizmetler donduruldu. Primi dondurulan ya da prim borcu bulunan bir milyonun üzerinde Bağ-Kur'lu var.

EN AZ 700 LİRAYDI
Dondurulan süreler, ele para geçince ya da emeklilik yaşı gelince tekrar canlandırılabiliyor. Buna ihya da deniyor. Bu yolla prim eksiği olanlar, yaş şartını da tamamlamışsa hemen emekli olabiliyor. İhya yapılırken SGK, prim borçlarını güncel değer üzerinden hesaplıyordu. Yani 2003'te en düşük aylık primi 104 lira olsa bile bugünkü 700 liralık aylık prime göre borç çıkarıyordu.

BORÇ YÜKÜ DÜŞECEK
Bu hesapla 15 yıllık prim borcu olan bir Bağ-Kur'lu esnafa, sadece ana para borcu olarak 126 bin lira borç çıkıyordu. Faiziyle borç daha da artınca Bağ-Kur'lunun bu borcu kapatması imkânsız hale geliyordu. Şimdi af paketiyle bu uygulamadan vazgeçiliyor. Meclis'ten geçen, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak yasayla Bağ-Kur'luya büyük bir kolaylık sağlanacak.

KREDİ FIRSATI DA VAR
Son olarak 2011'de bu yönde bir düzenleme yapılmıştı. O nedenle borçlu Bağ-Kur'lular bu fırsatı değerlendirmeli. Üstelik nakdi olmayanlar için ucuz kredi imkanı da sağlanacak. Mevcut durumda bu imkân var. Martta Ziraat Bankası ile SGK arasında bir protokol imzalanmıştı. Buna göre; hemen emekli olabilecek Bağ-Kur'lu yüzde 1.28 faiz oranı ve 48 ay vadeyle kredi çekebiliyor. Sürenin uzatılması için çalışma yürütülüyor.

FAİZİ SİLİNECEK
Yeni yasayla dondurulan primler bugünkü değer üzerinden değil, borcun doğduğu yıla göre hesaplanacak. Bir başka deyişle primler hiç dondurulmamış gibi işlem görecek. Bu yapılırken borcun faizi silinecek ve enflasyon farkı bulunacak. Ödemeler de enflasyon farkıyla birlikte yapılacak. Yani, aylık en düşük prim olan 700 lira yerine daha makul bir ödeme tutarı ortaya çıkacak.