Taşerona yeni formül

Taşeron çalışanlar için yeni formüller masada. Sözleşmeli, 4C’li ve maaş garantili sistemden biri seçilecek. Hakediş ücretleri doğrudan çalışanlara verilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2017 Güncelleme 24 Eylül 2017, 03:36
Taşerona yeni formül

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçilere kadro konusunda seçeneklerden hangisine karar verileceği bu hafta Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda netleşecek. Yasal düzenlemenin 2018 yılına girmeden yaşama geçirilmesi hedefleniyor. Taşeronların özel sözleşmeli statü ile 4E'li olması seçeneklerden birisi. Ayrıca 4C'li olması da alternatifler arasında. Üçüncü seçenekte ise devlet garantili maaş ve tazminat sistemi düşünülüyor. Diğer seçeneklerde ise şunlar bulunuyor:

KAMUDA ÇALIŞAN PERSONEL STATÜSÜ: Memur değil kamuda çalışan personel statüsü alacaklar. Bu geçiş sonrası hem yasa hem de anayasaya göre memur, sözleşmeli personelin tabi olduğu toplu sözleşme hükümlerine tabi olacaklar.

EMEKLİLİK YAŞI GEÇENLER : Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçenler yasal düzenlemeden yararlanamayacak. Mevcutta taşeronlar emeklilik konusunda 4A'lılarla aynı haklara sahip bulunuyor. Örneğin bu geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4A'nın koşulları geçerli olacak. Taşeron işçiler 4A (SSK) kapsamında emekli olabilecek.

BELEDİYE ŞİRKET LERİ YOK: Belediyelerde asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsamda yer alacak. Belediye şirketleri ise bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

DAVALARDAN VAZ GEÇİLECEK : Kamu personeli olarak istihdam edilecek işçiler geçmişte açtıkları davalardan vazgeçecek.

ARACI ORTADAN KALKIYOR: Mevcut uygulamada bu kişilerin taşeron firmadan aldığı aylığı devlet ödüyor. Çalışanların kamuya alınmasıyla aracılar ortadan kalkıyor. Ücreti doğrudan çalışan alacak.

Hazal ATEŞ