Türkiye'ye yabancı akını

Türkiye aleyhindeki tüm propagandalara rağmen yabancıların Türkiye ilgisi artmaya devam ediyor. Yabancılar bu yıl Türkiye’de 36 firmaya yatırım yaparken, gelen turist sayısı, portföy yatırımları ve konut satışında da büyük artışlar yaşandı.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2017, 10:42
Türkiye’ye yabancı akını

İÇİNDEKİLER

Beşiktaş transfer sezonuna aldığı yıldız oyuncular kadar 'Come to Beşiktaş' kampanyasıyla da damga vurdu. Transferlerden sonra paylaşılan videolarda yeni transferler mevcut futbolcular tarafından aranarak 'Come to Beşiktaş (Beşiktaş'a gel)' sözleriyle davet edildi.

DÜNYADA BÜYÜK SES GETİRDİ
Yeni yıldızlar da bu davete 'I'm coming to Beşiktaş (Beşiktaş'a geliyorum)' şeklinde cevap verdi. Kampanya sadece Türkiye'de değil dünyada da büyük ses getirdi. Turizmden enerji ihalelerine, borsadan dev projelere yabancıların Türkiye ilgisinin giderek artması da akıllara bu kampanyayı getirdi. Son dönemde yatırımlar yeni yatırımları turistler de yeni turistleri getirir oldu. Yabancı yatırımcılar temmuz itibarıyla Türkiye'de 36 firmaya ortak oldu veya tamamını satın aldı. Tabii bu yıl yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi şirket yatırımlarıyla sınırlı kalmadı. Yılbaşından bu yana yabancıların hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'nden yaptıkları net alımlar 7 milyar dolara dayandı.

TURİZMDE BÜYÜK YÜKSELİŞ
Bunun yanında, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı haziranda yüzde 43 artışla 3,49 milyon kişi oldu. Ziyaretçi sayısı yılın ilk yarısında yüzde 14 artarak 12,25 milyon kişiye ulaştı. Özellikle Rusların artan ilgisi dikkat çekiyor. Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı haziranda yüzde 1.573 artışla 763.727 oldu. İlk 6 ayda bu ülkeden gelen turist sayısı yüzde 820,5 artışla 1,69 milyon kişiye çıktı. Gelen turistlerin dönünce yaşadıklarını anlatmaları Türkiye'yi yeni turistlerin de rotası haline getiriyor.

GAYRİMENKULE BÜYÜK İLGİ VAR
Yabancıya konut satışlarında da yükseliş sürüyor. Geçen yılın ilk yarısında 9.378 olan yabancıya konut satışı, 2017'nin aynı döneminde yüzde 2.3 artarak 9.595 olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk yarısında ülke uyruklarına bakıldığında da ilk sırayı Irak aldı. Vatandaşlarının 1.645 konut aldığı Irak'ı, 1.517 konut ile Suudi Arabistan takip etti.

İLK YEDİ AYDA 2016'YI GEÇTİ
Yabancıların dahil olduğu 36 işlemin toplam açıklanan değerinin 4.3 milyar dolar olduğunu belirten EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler şu değerlendirmede bulundu: "2016 boyunca gerçekleştirdikleri işlem sayısı 93 olurken, toplam açıklanan işlem değeri 2.5 milyar dolar olmuştu. Yabancıların, yılın ilk yedi ayı itibariyle, 2016'yı hacim bazında geride bıraktıklarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemdeyabancıların başka ortaklıklara da imza atabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin genç nüfusu, artan kişibaşı harcama seviyesi ve coğrafi konumu yatırımcıların karar alırken dikkat ettikleri hususlar. Bunların yanı sıra, döviz kurlarında yaşanan yükseliş, riskleri beraberinde getirse de şirket değerlemeleri konusunda yabancıların karar almasında etkin rol oynuyor diyebiliriz."

DEVLER RÜZGARA KAPILDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgarda düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi Türkiye'ye artan yabancı ilgisinin en güzel örneklerinden birisi oldu. İhalede 4 Alman, 2 Çin, 1 ABD'li, 1 de Danimarkalı firma Türk ortaklarıyla beraber kıyasıya bir mücadele sergiledi. Söz konusu firmalar dünya rüzgar enerjisi pazarının yaklaşık yüzde 90'ını elinde bulunduruyor. İhaleyi 3.48 centlik birim fiyatıyla ile Siemens, Türkerler ve Kalyon konsorsiyumu oldu. İhale neticesinde 12 şehre 1 milyar doları aşkın yatırım yapılacak.