Sondajı artık biz yapacağız

Bakan Albayrak, sondaj çalışmalarını anlatırken ‘Birileri kızıyor ama kimse kusura bakmasın, Akdeniz kimsenin tekelinde değil’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2017 Güncelleme 29 Temmuz 2017, 01:32
Sondajı artık biz yapacağız

İÇİNDEKİLER

Akdeniz ve Karadeniz'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının sürdüğünü belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Yerli üretim teknolojileriyle hayata geçirdiğimiz Oruç Reis gemimiz bulunuyor. İnşallah artık müzakereleri bitti. Bu yılın son çeyreğinde envanterimize alacağımız kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle sondaj faaliyetlerimizi Türkiye olarak kendimiz yapacağız. Birileri kızıyor ama kimse kusura bakmasın, Akdeniz kimsenin tekelinde değil, Türkiye olarak biz daha aktif olacağız. Detaylı analiz edip alacağız, kendimiz kazacağız, sondajı ve aramayı kendimiz yapacağız" dedi. Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerçekleştirilen 'Akademisyenlerle İstişare Toplantısı'nda konuşan Albayrak; enerjide sanayi, ısınma ve hanehalkının arz güvenliğini sağlamak için gerekli adımların atıldığını vurgulayarak, bu sürecin devam ettiğini ve çalışmaların süreceğini söyledi. Albayrak, Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde dünyanın en büyük şirketlerinden teklifler geldiğinin altını çizerek, "İnşallah süreç haftaya açık eksiltme usulüyle yapılacak ihalede neticelenecek" diye konuştu. Söz konusu ihale için dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinin 8'inin teklif verdiğini anımsatan Albayrak, "Bundan inanılmaz bir gurur duydum. Bu proje, yerlileşmenin önünün açılması açısından önemli bir adım" dedi.

AKKUYU'DA TEMEL ATMA BU YIL
Enerji ve madende yılda ortalama 55 milyar dolarlık bir ithalatın söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Albayrak, nükleer enerjinin gelecek dönemin önemli konuları arasında yer alacağını ifade etti. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali'yle (NGS) ilgili bu yıl önemli süreçler yaşandığını belirten Enerji Bakanı Albayrak, şöyle konuştu: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde inşallah bu yıl sonuna kadar temel atma sürecine yürüyeceğiz."

LNG ALTYAPISINI GELİŞTİRİYORUZ
Bakan Albayrak, Türkiye'nin ilk yeniden gazlaştırma ve yüzer LNG santralini rekor sürede devreye aldığını hatırlatarak, "İkincisini inşallah BOTAŞ eliyle bu yıl sonundan önce devreye sokacağız" dedi. Dünyada birçok raporda mevcut yüzyılda en önemli enerji kaynağının doğalgaz olacağının öngörüldüğünü anlatan Albayrak, şöyle devam etti: "Bu yıl sonunda günlük gaz basma kapasitesini 107 milyon metreküpe ulaştıracak şekilde LNG altyapısını geliştiriyoruz."