Dünyanın beklediği karar açıklandı

Fed iki günlük toplantının ardından Temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Fed'in gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıklamasının ardından dolarda düşüş yaşanmaya başladı.

Giriş Tarihi 26 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 26 Temmuz 2017, 21:36
Dünyanın beklediği karar açıklandı

İÇİNDEKİLER

Amerikan Merkez Bankası (FED) bugünkü toplantısı sonucunda gösterge faizi ve para politikasını değiştirmeme kararını açıkladı.

FED'in gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıklamasıyla birlikte, dolarda hafif düşüş yaşandı.

FED yetkilileri, faiz kararı sonrası yapılan açıklamada, 4.5 trilyon dolara kadar çıkan bilançonun küçültülmesine "görece yakın zamanda" başlayacaklarını ifade etti. FED iskonto faizini de değiştirmeyerek, yüzde 1,75'te tuttu.

FED, enflasyonun yüzde 2'nin altında devam ettiğini ve orta vadede yüzde 2 dolaylarında yükseleceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Açıklamada ayrıca, ekonomi için kısa vadeli risklerin aşağı yukarı dengeli olduğunu ve enflasyonu izlediği belirtildi.

FED Başkanı Janet Yellen'ın, kararın açıklamasının ardından basın toplantısı yapmayacağı daha önceden duyurulmuştu.

FAİZ ARTIRIMLARINI RİSK OLARAK GÖRÜYOR
Trump, faiz artırımlarını büyüme-popülarite denklemi üzerinden politik geleceği açısından risk olarak algılıyor. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ekonomisi 13 kez faiz artırım döngüsüne girdi ve bunların 10'u resesyonla sonuçlandı. Bir başka deyişle Fed ardışık faiz artırımlarına başladığında yüzde 77 olasılıkla resesyon yaşanıyor.

Piyasa ekonomistlerine göre de 1 trilyon dolarlık altyapı harcama paketiyle büyümeyi desteklemek isteyen Trump bu nedenle 2020'deki seçimler için faiz artırımlarını risk olarak görüyor. Daha önceki haberlerde Trump'ın Yellen'ı kendisi gibi düşük faiz yanlısı olarak değerlendirdiği belirtilmişti.