Kazandıran tazminat

Kıdem tazminatında yeni sisteme ilişkin çalışma Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Fon sisteminde, çalışanın hak kaybı olmayacak. İşçiler; kıdem güvencesine, devlet katkılı ve getiriyle artan tazminat imkanına kavuşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2017 Güncelleme 30 Mayıs 2017, 01:04
Kazandıran tazminat

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatında yeni bir sayfa açacak olan kıdem tazminatı düzenlemesi, 'kazankazan' modeliyle işleyecek. Kıdem Tazminatı Fonu ile bütün çalışanlar kıdem güvencesine, devlet katkılı ve getiriyle artan tazminat imkanına kavuşacak. İşten ayrılma ya da emeklilik durumunda çalışanın eline işveren primleri toplamının üzerinde bir nakit ödeme geçecek.

4 BAŞLIKTA GÜVENCE
Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem düzenlemesine ilişkin çalışmayı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na sundu. Yeni sisteme ilişkin model taraflarla paylaşılarak son şeklini alacak. Hükümet, Bakanlar Kurulu sonrası, yeni sisteme 4 başlıkta güvence verdiğini duyurdu. Buna göre; işçi hak kaybına uğramayacak, işverene ilave yük getirmeyecek, tahsilat sorunu yaşanmayacak, sürdürülebilir bir yapı olacak. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda reformun detaylı şekilde gündeme geldiğini belirterek, olgunlaşma aşamasındaki çalışmanın tarafların görüşleri alınarak devam edeceğini söyledi. Düzenlemede, 1 yıla karşılık 1 aylık brüt ücret kadar tazminatın düşeceği endişesi giderildi. Kıdem primini çalışanın istediği yatırım araçlarında değerlendirilmesi konusunda ayrı bir çalışma yapılacak. Tazminat çalışanın kişisel hesabında birikecek. İşveren çalışanın kıdem primini her ay düzenli yatıracak. Ödemenin düzenli yatırılmasını sağlamak için hem teşvik hem yaptırımlar olacak. Ödemeler devletin sorumluluğunda olacak. Birikimler, Fon'da kaldığı süreye bağlı olarak nemalanacak.

MASAYA OTURULACAK
Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) fonun prim oranı ve birikimlerin değerlendirilmesi konusunda farklı senaryolar değerlendirildi. Çeşitli ücret artışları ve oluşacak primin nemasına bağlı olarak devlete gelecek yük de hesaplandı. Fonda biriken tutarın 15-20 yıl çekilmemesi durumunda her bir çalışma yılı için ortalama aylık ücretin üzerinde nema getirisi elde etme imkanı doğacak. Uzmanlar, buradaki hesaplamanın son ücret üzerinden değil yıllar içindeki ücretin ağırlıklı ortalamasına göre yapıldığını belirterek, "Yapılan 3 EKK toplantısında farklı senaryoların her birinin maliyeti çıkarıldı. Modele son şekli taraflarla verilecek" dedi.

10 ADIMDA KIDEM
İşsizlik Fonu sürecek.
Şirket iflas etse de alınacak.
Yeni iş bulan hesabı taşıyacak.
Geriye dönük haklar korunacak.
Düşük kıdem önlenecek.
1 yıl çalışmaya 1 aylık brüt ücrette azalma olmayacak.
İşverenin maliyeti düşecek.
Yaptırımlar olacak.
İstifada haklı neden aranmayacak.
Mevcut çalışana gönüllü, yeniye zorunlu olacak.

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞMİYOR
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, son günlerde tartışılan emeklilik yaşının yukarıya çekileceği iddialarına da noktayı koydu. Kurtulmuş, "Şu andaki yasal düzenleme devam edecek" dedi.

Hazal ATEŞ