Milyonlarca emeklinin beklediği haber!

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 2000 yılı sonrası emekli olanlar için intibak çalışması olup olmadığına ilişkin, “Bizim, mutfakta böyle bir çalışmamız yok Türkiye’de yetişkin ömrünün 36 yılının 33 yılı emeklilikte geçiyor. Neredeyse ömrünün üçte biri emeklilikte geçiyor vatandaşın, erken emeklilikten dolayı” dedi.

Giriş Tarihi 17 Mayıs 2017, 00:00 Güncelleme 17 Mayıs 2017, 15:21
Milyonlarca emeklinin beklediği haber!

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, SGK Kavaklıdere Eğitim Tesisi'nde basın mensupları ile bir araya gelerek soruları cevapladı.

"KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE BİLİNÇ, FARKINDALIK VE BU KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ"
Bağlı, bir gazetecinin, "Şu anda sizin eksik gördüğünüz, bundan sonra asıl olması gereken ne var" sorusu üzerine, "Bundan sonra bizim en önemli üstünde durmamız gereken konu kayıt dışılık. Bu da yasa ve düzenleme ile değil bilinçle, farkındalıkla, bu kültürü oluşturmamızla ilgili bir şey. Bundan sonra da odaklanmamız burada olacaktır diye düşünüyorum. Bunun dışında şu ana kadar çok güzel şeyler yapıldı" cevabını verdi.

"FAZ 2 REFORMUNDA TEMEL HEDEF, DAHA FAZLA VATANDAŞ MEMNUNİYETİ, DAHA FAZLA KAYIT İÇİLİK VE DAHA FAZLA İSTİHDAM TEŞVİKİ"
Bağlı, Faz 2 çalışmaları kapsamında nelere yoğunlaşacakları ile ilgili de, "Faz 2 reformu hükümet programında da yer alıyordu. Yani bu reformun amacı şu: Sosyal güvenlik sistemleri dinamik bir sistem, dinamik sistemlerde sürekli feedback almak zorundasınız. Sahadaki uygulamalar, geri bildirimler, sar boğazlar, problemler Faz 2 reformlarının en önemli bileşenlerinden birisi, 5 puan indirimiydi Bağ-Kur'lularda, tekli prim sistemiydi, yavaş yavaş gerçekleştiriyoruz. İçeride yaptığımız çalışmaları da Sayın Bakanımıza arz ettikten sonra Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşülüp Bakanlar Kurulu gündemine geliyor dolayısıyla bizim bu çalışmalarımız sosyal güvenlik. Faz 2 reformunda temel hedef, daha fazla vatandaş memnuniyeti, daha fazla kayıt içilik ve daha fazla istihdam teşviki" ifadelerini kullandı.

"ÇOK YOĞUN BİR ŞEKİLDE TANITIM YAPACAĞIZ"
Bağlı, daha fazla kayıt içiliği sağlamak için neler yapacakları ile ilgili de şu bilgileri aktardı:

"Şu ana kadar olandan farklı çok yoğun bir şekilde tanıtım yapacağız, iletişim yapacağız, çok yoğun bir şekilde medyayı kullanacağız, denetim, denetmen sayımızı arttıracağız, müfettiş sayımızı arttıracağız, Gelir İdaresi Başkanlığı ile daha koordineli olacağız, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği, veri paylaşımı, protokollerimiz bir kısmı tamamlandı, bir kısmının hazırlıkları devam ediyor. Yani kamu bir bütün olarak adeta kitlenmiş durumda zaten öncelikli dönüşüm programlarından birisi kayıt dışılıkla mücadeleydi, orada 47 tane ayrı eylem belirtilmişti."

"MUTFAKTA BÖYLE BİR ÇALIŞMAMIZ YOK"
"2000 sonrası emekli olanlar için intibak çalışması ya da düzenleme hazırlıyor musunuz? 2000 sonrası intibakla ilgili Anayasa Mahkemesi'nden bir karar çıkması mı bekleniyor? O karara göre mi hareket edilecek" sorusu üzerine ise Bağlı, "Anayasa Mahkemesi kararları malum geriye yürümez, Anayasa Mahkemesi somut, norm ihdas edici bir kurum değildir. En fazla normu iptal eder ve Türkiye Büyük Millet Meclisine norm düzenleme konusunda süre verir TBMM öyle bir düzenlemeye giderse Sosyal Güvenlik Kurumu kanunla yönetilen bir kurumdur, kanunları uygulamak zorundayız ama içeride, mutfakta bizim böyle bir çalışmamız yok. Sebebi ise emeklilikle ilgili verileri topladığımızda şunu gördük: Türkiye'de yetişkin ömrünün 36 yılının 33 yılı emeklilikte geçiyor. Bizde ortalama emeklilik yaşı 52, böyle bir parametreyle, verilerle karşı karşıya kaldığınızda bütçe dengelerimizi biliyorsunuz. Bu yıl biz 206 milyar TL emekli maaş ödemesi planlıyoruz. Aylık yaklaşık 18 Milyar TL emekli maaşı ödüyoruz. Neredeyse ömrünün üçte biri emeklilikte geçiyor vatandaşın, erken emeklilikten dolayı" şeklinde konuştu.

"BİZ ÇALIŞMAMIZI ALTERNATİFLER HALİNDE SAYIN BAKANIMIZA ARZ ETTİK"
Bağlı, bir gazetecinin "Sayın Bakan, Bağ-Kur'luların borcu, GSS'den yararlanamayanlar için geçen sene 3 kere erteleme yapılmıştı, 'Bu konuda bir çözüm üreteceğiz' demişti ama size bir talimatı oldu mu" sorusu üzerine, "Tabii bize bir talimatı oldu, biz bu konuda çalışmamızı yaptık Sayın Bakanımıza arz ettik. Biz çalışmamızı alternatifler halinde Sayın Bakanımıza arz ettik, Sayın Bakanımız bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda gerekli siyasal süreçlerden geçirildikten sonra zaten kamuoyuna açıklayacaktır" cevabını verdi.