Motor arızasını gizlemişler! Araçlar geri çağırıldı

Güney Kore hükümeti, ülkenin en büyük iki otomotiv devi Hyundai ve Kia Motors’un 240 bin aracının geri çağrılması talimatı verdi. Karar, Hyundai’nin eski çalışanlarından birinin araçların motorlarında arıza bulunduğu yönündeki ihbarının ardından geldi

Giriş Tarihi 12 Mayıs 2017, 00:00 Güncelleme 12 Mayıs 2017, 18:58
Motor arızasını gizlemişler! Araçlar geri çağırıldı

İÇİNDEKİLER

Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, Hyundai ve Kia Motors'un bazı modellerinin motorlarında arıza yaşandığı iddiasının ardından 240 bin aracın zorunlu olarak geri çağrılması kararı aldı. Güney Kore hükümetinin ilk zorunlu geri çağırma talimatı olan karar, Hyundai'nin eski mühendislerinden Kim Gwang-ho'nun araçların motorlarında arıza bulunduğunu bildirmesi sonrası alındı.

Motorlarında sorun görülen araçlar arasında Elantra, Sonata, Santa Fe ve Genesis modelleri bulunuyor.

İki şirket, daha önce motorlarda oluşabilecek sorunların güvenlik riski yaratmadığını savunarak, konuyla ilgili inceleme başlatılmasını istemiş ve geri çağırma talebini reddetmişti. Son yapılan açıklamada ise Hyundai ve Kia'nın hükümetin kararına uyacağı kaydedildi.

Hyundai ve Kia, geçen ay da Kuzey Kore ve ABD'de motorlarında sorun görülen 1.5 milyon aracını geri çağırma kararı almıştı.

Güney Kore pazarında son dönemde gerileyen Hyundai'nin hisseleri yüzde 2.2 oranında düşmüştü.

FIAT DA 1.25 MİLYON KAMYONETİ GERİ ÇAĞIRACAK
Öte yandan Fiat da, bir kişinin ölümüne ve iki kişinin de yaralanmasına neden olan bir yazılım hatasından dolayı dünya genelinde 1.25 milyon kamyoneti geri çağırıyor.

Reuters'ın haberine göre İtalyan-ABD'li otomotiv üreticisi, kamyonetleri geri çağırarak aracın takla atması halinde yan hava yastığını ve emniyet kemeri erken gergi sistemini devreden çıkarabilecek geçici yazılım hatasını gidermek için bilgisayar modüllerini yeniden programlayacağını açıkladı.

Geri çağrılan araçların 1 milyon adeti ABD'de 2013-16 arası satılan Ram 1500 ve 2500 kamyonetler, 2014-16 arasında satılan Ram 3500 kamyonetler, Kanada'da satılan 216 bin araç, Meksika'da satılan 21.668 araç ve Kuzey Amerika dışında satılan 21.530 araçtan oluşuyor.