Ekonomiye ‘altın’ paket

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2017 Güncelleme 01 Mayıs 2017, 01:47
Ekonomiye ‘altın’ paket

İÇİNDEKİLER

Referandum sonrası piyasalarda bahar havası eserken, hükümet yeni bir hamleye hazırlanıyor. Ekonomide güveni pekiştirecek, üretimi artıracak, piyasaları canlandıracak, istihdamı teşvik edecek reform paketi, Meclis'e gönderilecek. İşte pakette öne çıkan bazı başlıklar:

Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanması için ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verilecek. Öncelikli sektörlerde teknolojik üretim yatırımları, prototip süreçleri desteklenecek. Ara eleman ihtiyacını karşılayacak mekanizmalar devreye girecek.
Kaldıraç etkisi yaratacak üretim alanlarında yatırımı teşvik için cazip imkanlar sunuluyor. Teknoloji içeren, uzun vadeli, katma değeri yüksek üretim alanlarına yönelik istisnalar güncelleniyor. İmalat sektörüne vergi istisnası geliyor.
Anadolu'nun dört bir yanında üretimi artırmak için yerel teşvik ekipleri kuruluyor.
Teknoloji ürün listeleri hazırlanıyor. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı tedarik modelleri geliştirilecek. İşletmelere etkili bir enerji desteği sağlanacak.
İşadamları da özel endüstri bölgeleri kurabilecek. Sanayi bölgelerine vergide her türlü kolaylık sağlanacak. Sanayici uygun fiyata bina, arsa bulabilecek. Yol, gaz, elektrik altyapısını devlet yapacak.
Vergi istisna ve muafiyetlerine ilişkin çalışmada üretim hamlesi dikkate alınacak.
Ülkede üretimi mümkün olmayan kaynakların uygun maliyetle tedariki sağlanacak. Bunun için yurt dışında yapılacak yatırımlar desteklenecek.
İŞKUR; üretime değer katan yatırımlarda işgücü desteğini artıracak. Yeni işçi alımında belli süre ücretleri kurum karşılayacak.

Hazal ATEŞ