Havada vurgun

Geçtiğimiz günlerde faaliyetlerini askıya alan Bora Jet’in bu kararının ardında, 98 milyon dolarlık gizli borç, bilet vurgunu ve FETÖ bağlantısı olduğu iddia edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2017 Güncelleme 29 Nisan 2017, 01:46
Havada vurgun

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz günlerde faaliyetlerini 'arızalı uçak' gerekçesiyle askıya alan Bora Jet ile ilgili iddialar durmak bilmiyor. Önceki sahipleri Yalçın Ayaslı ve Halil İbrahim Koca hakkında, yeni şirketin icra takibi başlatmasının arkasından bilet vurgunu, şirketin borçlarının gizlenmesi ve FETÖ bağlantısı olduğu iddia edildi. Geçtiğimiz yıl el değiştiren Bora Jet'in eski sahipleri ile ilgili iddialar savcılık belgelerine de geçti. Üstelik söz konusu belgelerde FETÖ savcısı Celal Kara'nın imzasının olması dikkatlerden kaçmadı. 2009 ve 2010 yıllarını kapsayan vergi usulsüzlüğü iddiasıyla şirketin eski sahipleri Yalçın Ayaslı ve Halil İbrahim Koca ile şirketin yöneticileri hakkında dönemin savcısı Celal Kara tarafından iddianame hazırlandı.

DOSYA KAPATILDI
2013/103628 soruşturma numarası ile hazırlanan iddianame de sanıklar vergi usulsüzlüğü ile suçlandı. Bu iddianame ile ilgili işlemler devam ederken daha sonra FETÖ'ye üye olmaktan meslekten ihraç edilen Celal Kara ikinci bir karara imza attı. 2013/175038 soruşturma numaralı dosya ile Yalçın Ayaslı ve Halil İbrahim Koca'nın şirketin sahibi olmalarına rağmen vergi suçuyla ilgilerinin olmadığını belirtip soruşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bütün bu iddianamelere sebep olan Maliye Bakanlığı raporlarında ise 300 milyon dolarlık uçak alım satımlarındaki vergi yolsuzluğunda Halil İbrahim Koca ve Yalçın Ayaslı'nın sorumlulukları delilleriyle ortaya konulmuştu.

BATAK GİZLENDİ
Bütün bu raporlar ve delillere rağmen iki ismin soruşturma dışı tutulup suçun şirket yöneticilerine yıkılması kafaları karıştırdı. FETÖ savcısı Celal Kara'nın şirket sahiplerinin vergi suçundan kurtulmalarını sağlaması karşılığında iddialara göre örgüte yüklü miktarlarda para aktarıldı. Şirketin zor günler geçirdiği dönemlerde yine ilginç hadiseler ortaya çıktı. İddialara göre şirketin teknik olarak iflas ettiği kamuoyundan gizlendi. Ardından şirketin güçlü gösterilmesi için Fenerbahçe ile bir sponsorluk anlaşması imzalanarak kamuoyuna duyuruldu.

PERDE ARKASI FARKLI
Şirketin batakta olduğunu gizlemek için de ayrıca gerçek olmayan uçak siparişleri açıklandı. Bu şekilde şirketin değeri yüksekmiş gibi gösterilerek satış süreci başlatıldı. Oysa şirketin gizlenen 98 milyon dolar borcu bulunuyordu. Kârda gösterilen Bora Jet geçtiğimiz yıl bir başka şirkete satılarak el değiştirdi. Yeniden yapılanma sürecine giren şirket geçtiğimiz günlerde ilginç bir kararla yeniden gündeme geldi. Yapılan açıklamada 10 uçaktan 6'sının arızalı olduğu ve bunların bakımı için faaliyetlerin askıya alındığı duyuruldu. Edinilen bilgilere göre şirketin bu kararı sadece 'arıza giderme' için almadığı eski yöneticilerin yaptıkları usulsüzlükler ve borç batağı yüzünden aldığı belirtiliyor.

30 BİN BİLET BUHARLAŞTI
Bora Jet'in yeni sahipleri faaliyeti durdurduktan sonra Yalçın Ayaslı döneminde 30 bin biletin satıldığını ve geri ödeme işlemlerinin yapılacağını da açıkladı. Yapılan incelemelerde satılan 30 bin biletin kayıtlarda çok az miktarda gösterildiği de ortaya çıktı. Aradaki binlerce biletin parasının ise nereye gittiği veya gönderildiği henüz anlaşılamadı. Yeni şirketin bunlar için de araştırma ve dava süreci başlattığı öğrenildi.

98 MİLYON DOLAR BATAK ÇIKTI
Yeni şirketin Bora Jet'in eski patronu Yalçın Ayaslı hakkında icra başlatmasının arkasında gizlenen borç olduğu iddia edildi. Satılmadan önce güçlüymüş gibi gösterilen şirketin içinin boş olduğu ve 98 milyon dolarlık borcun gizlendiği ortaya çıktı. Yeni yöneticiler borçları Ayaslı'dan tahsil etmeye çalıştığı belirtildi