Promosyon cepte

Banka promosyonu emeklilerin yüzünü güldürdü. Kısa sürede 5.5 milyonu aşkın emekli promosyonu cebine koydu. Ödemeler sürerken, artan rekabetle emekliler pek çok özel hizmete kavuştu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2017 Güncelleme 24 Mart 2017, 01:43
Promosyon cepte

İÇİNDEKİLER

11.5 milyon emekli promosyonda muradına erdi. Memurlar gibi emekliler de maaşlarının yatırıldığı bankalardan promosyon alma imkanına kavuştu. Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 bankayla protokol imzaladı. Hem başvuru hem de ödeme süreci 1 Mart itibariyle başladı. Ödemelerden yararlanmak kolaylaştırılırken; rekabetle birlikte promosyona ilaveten emeklilere pek çok özel hizmet imkanı da sağlandı. Şimdiden 5.5 milyonu aşkın kişi yani emeklilerin neredeyse yarısı promosyona kavuştu. Mayıs sonuna kadar tüm emekliler promosyon ödemesini almış olacak.

TEK TIKLA İŞLEM
Emeklilerin promosyonu almak için Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan bankalardan birini seçmesi yeterli. Seçtiği bankaya kimlik kartı ile başvurup "Maaşımı 3 yıl boyunca sizden alacağım" taahhüdünü veren emekliler, promosyona kavuşuyor. Hatta bazı bankalar, emeklilerin şubeye gitme zorunluluğunu da kaldırdı. Çağrı merkezleri aranarak, internetten, ATM'lerden ve SMS'le de başvuru yapılabiliyor. Yani emeklinin promosyon başvurusunu evinden de yapması mümkün hale geldi. Başvurusunu kolayca yapan emeklilere, promosyon ödemeleri de maaş hesabından yapılıyor. Promosyon, emeklilerin hesabına yatırılıyor.



16 banka
, promosyon kapsamında emeklilere yaklaşık 5 milyar lira tutarında ödeme gerçekleştirmiş olacak. Emeklilerin 8.3 milyonunun maaşı bin ile 2 bin lira arasında bulunuyor. Bu kişilere toplam 3 milyar 440 milyon lira verilecek. Maaşı bin liranın altında olan 2.3 milyon kişiye, 767 milyon lira ödeme gerçekleştirilecek.

HİZMET YARIŞI
Ödenecek promosyon, emeklilerin maaşına göre farklılık gösteriyor. 3 yıllık dönem için ödenecek taban promosyon tutarı, maaşı bin liranın altında olanlar için 300 lira, maaşı bin ile 2 bin lira arasında olanlar için 375 lira, maaşı 2 bin liranın üzerinde olanlar için 450 lira olarak belirlenmiş durumda. Ancak bankalar arasında yaşanan rekabet, hem tutar hem de hizmet açısından yarış başlattı. Bankalar emekli müşterilerini kaçırmamak ve diğer emeklileri de kendilerine çekebilmek için pek çok özel hizmetler sunmaya başladı. Emeklilere, şubelerde öncelikli hizmetten ATM'lerden ücretsiz para çekmeye, düşük faizli krediden ücretsiz havale ve EFT'ye kadar pek çok imkan sağlanıyor.

BUNLARA DİKKAT!
-Promosyondan emeklilerin yanı sıra, vefat edenlerin maaşını alan yakınları da yararlanabiliyor. 18 yaşın altında olanların ödemeleri, velilerine yapılıyor. Veliye ödenen promosyon tutarı, çocuklarının ve kendisinin maaş tutarları toplamına göre hesaplanıyor.

-Aynı bankadan birden fazla emekli maaş ödemesi alanlar için ödenecek promosyon tutarı; maaş tutarları toplamına göre hesaplanıyor.

-Yeni emekli olacaklar da promosyondan yararlanabilecek.

CAYMA HAKKI BULUNUYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bankalarla yaptığı protokol emeklilere 'cayma' hakkı sağladı. Protokol sayesinde, emekliler, daha yüksek teklifleri değerlendirebilecek. Bankaya taahhüt verip taban tutardan promosyon alan emekli, isterse cayma hakkını kullanabilecek. Emekli, promosyonda kalan sürenin tutarını iade edip, yüksek teklif veren bankaya geçiş yapabilecek. Örneğin; emekli A bankasından 3 yıllık dönem için 375 lira ödeme aldı. 3 gün sonra B bankası 450 lira teklif etti. Emekli, A bankasına 375 lirayı iade ederek, B bankasına maaşını taşıyabilecek. Böylece emekli, B bankasından 3 yıllık taahhüt karşılığında 450 liralık promosyonu alabilecek. Eğer bu emeklinin A bankasından 375 liralık promosyonu almasının üzerinden 1 yıl geçmişse, bu durumda emeklinin iade etmesi gereken tutar 2 yıllık süreye denk gelen tutar olacak. Emekli, A bankasına 2 yıllık sürenin tutarı olan 250 lirayı iade edip, B bankasının 450 liralık ödemesinden yararlanabilecek.