4 büyük müjde

Ev alımında tapu harcı düşürüldü. İnşaat sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. Yurt dışından sağlanan 1 yıldan uzun kredilerde KKDF sıfıra indi. Afetzede çiftçilerin de vergi ve prim borcu erteleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2017 Güncelleme 16 Mart 2017, 02:13
4 büyük müjde

İÇİNDEKİLER

Hükümet, doğal afetler nedeniyle zarara uğrayan çiftçiden ev alanlara, yurt dışından kredi kullanan işadamından reel sektöre kadar tüm kesimi rahatlatacak adımlar atmayı sürdürüyor. Dün itibariyle tapu harçları düşürüldü, yurt dışından sağlanan kredilerde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesinti oranı 1 yıldan uzun vadeli kredilerde sıfırlandı. Kat karşılığı, hasılat paylaşımı inşaat sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. Bazı illerdeki çiftçi, esnafın vergi ve prim borcu ertelenecek.
Hükümet, Mersin, Rize gibi sel felaketiyle karşı karşıya kalan bazı illerde prim ve vergi borcunu ileri tarihe erteleyecek.
Konut, işyeri ve arsaların alım satımında alınan tapu harcı düşürüldü. Buna göre; harçlar 30 Eylül'e kadar binde 20'den binde 15'e çekildi.
İnşaat sözleşmelerinde damga vergisine yönelik de düzenlemeye gidildi. Yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı.
Banka ve finansman şirketleri dışında yurt dışından sağlanan kredilerde KKDF kesintisi, vadesi 1 yıla kadar olanlarda yüzde 1 olarak belirlenirken, 1 yıldan uzun vadeli kredilerde sıfırlandı.

57 BİN LİRA CEPTE KALDI
Yeni sistemin tüketicinin cebini rahatlatacağını belirten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, bunu bir örnekle açıkladı: "500 bin lira tutarındaki bir dairenin damga vergisi 5 bin lira tutuyordu. Damga vergisinin sıfırlanması ile bu maliyet ortadan kalktı. Tapu harcının da düşmesi ile aynı daire için tapu harcı maliyeti de 2 bin 500 lira azalmış oldu. KDV avantajını da hesaba katarsak, 500 bin lira tutarında bir konutta toplamda 57 bin 500 liraya varan avantaj sağlandı."

Hazal ATEŞ