Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) tarafından
ünlü İtalyan markası
Nutella'da kanserojen
madde olduğunun açıklanması
ile ilgili tartışmalar
devam ediyor.
Gıda Bakanlığı bilim kurulu
oluşturup inceleme
başlatırken tartışmalara
Prof. Canan Karatay da katılarak, "Her hastalığın
temelinde palm
yağı var" dedi. EFSA,
Nutella'nın yapımında
kullanılan palmiye yağının
200 derecede ısıtılmasının
kansere davetiye
çıkarttığını açıklamıştı.
Başta İtalya olmak üzere
birçok ülkede Nutellalar
raflardan indirilmişti.
Türkiye'de ise satışlar
devam ediyor.
Markanın Türkiye Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu "Güvenle
yiyin biz gururla satıyoruz"
açıklaması yapmıştı.
İç Hastalıkları ve
Kardiyoloji Uzmanı Prof.
Dr. Canan Karatay,
palm yağı tartışmalarına
ilişkin, "Bu yağ bitkisel
ve çok yüksek miktarda
omega 6 içerir ve iyi kullanılmadığı
zaman bütün
hastalıkların temelinde
vardır." dedi. Karatay,
şöyle konuştu:
"Bütün bitkisel yağlı
çekirdeklerden elde
edilen bu yağlar hemen
bozulurlar ve trans yağ
meydana gelir. Trans
yağlar da başta
kanser olmak üzere her türlü
hastalığın nedenidir."
YEMEDEN YAPAMIYORLAR
Bu yağın kullanımının çocukları ve yetişkinleri etkilediğini de vurgulayan Karatay, şöyle devam etti: "Çocukların bünyeleri daha hassas ve büyüme çağındalar. Daha fazla kullandıkları, daha fazla sevdikleri için daha da çok sevdirmeye yönlendirildikleri için bütün çocuklar bununla büyümüş durumda. Şimdiki gençlerden 'Ben onu yemeden yapamam' diyen var. 'Her gün bir kavanoz yiyerek büyüdüm' diyenler var. Bütün bunlarda hakikaten kronik/dejeneratif hastalıkların hücresel düzeyde temelinin atılmış olduğunu düşünüyorum."