Dolara altın vuruş

Vatandaşın döviz bozdurma seferberliği üzerine Merkez Bankası’nın ‘Kampanyayı destekliyoruz, biz de altın alacağız’ açıklaması, doları tepetaklak etti. Güne 3.53 liradan başlayan dolar, 3.45 liraya kadar gerileyip 3.46’dan kapandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2016 Güncelleme 07 Aralık 2016, 01:46
Dolara altın vuruş

İÇİNDEKİLER

Türk Lirası'na destek seferberliği, Merkez Bankası'nın dün yaptığı altın hamle ile boyut değiştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yastık altında olan dövizin altına ve TL'ye dönüştürülmesi söylemine Merkez Bankası da kayıtsız kalmadı. Altın yatırımları konusu, Merkez Bankası'nın para ve kur politikası metnine girdi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıkladığı '2017 Yılı Para ve Kur Politikası' metninde, döviz likiditesi yönetimine ilişkin başlıklar altında 'standart altın alımına başlanacağı' bildirildi. Vatandaşın günlerdir sürdürdüğü Türk Lirası seferberliğine Çetinkaya'nın bu açıklamaları da eklenince, art arda rekorlar kıran dolar tepetaklak oldu. Düne 3.53 liradan başlayan dolar, adım adım 3.45'e düştü. Piyasa kapanışı 3.46 olan dolar ilerleyen saatlerde 3.43 liraya kadar geriledi.

YENİ HAMLELER GELECEK
Türk Lirası kampanyaları ile ilgili, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılmasının Merkez'in de ana önceliklerinden olduğunu belirten Murat Çetinkaya, "Buradaki yaklaşımı Merkez Bankası olarak destekliyoruz. Bunu da elde edebilmek için önümüzdeki dönemde elimizdeki araçları kullanarak Türk Lirası'nın değerinin korunması ve ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde biz de desteğimizi veriyor olacağız" şeklinde konuştu. Öte yandan Merkez Bankası için Kuyumcukent'te İstanbul Altın Rafinerisi'nin yanında depo inşa edildiği belirtildi.

TÜRK LİRASI'NA MERKEZ KALKANI
● Türk Lirası'nın iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalınmayacak.
● Bankaların TCMB'den döviz deposu almak üzere kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar limitleri bulunuyor.
● Spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi durumlarında doğrudan müdahale edilebilecek.
● Gerekli görülürse TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek.
● Gerekirse geleneksel ihale yöntemi ile bir hafta vadeli 'Gün İçi Repo İhalesi' açılabilecek.
● Açık Piyasa İşlemleri portföy büyüklüğü 15 milyar TL olarak planlanıyor.
● 2016 sonunda yaklaşık 16.5 milyar dolar olması beklenen reeskont kredi kullanımının 2017'de 18 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
● 2016 sonunda 15.4 milyar dolar olması beklenen TCMB döviz rezervlerine katkısının 2017'de 16.1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
● Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerin artırılması amacıyla standart altın alımına başlanacak.



ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 7.5
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Yüzde 7.5 olan 2016 yılı sonu enflasyon tahminimizi koruyoruz" dedi. Çetinkaya, kur etkisine rağmen enflasyonun 2017'de yüzde 6.5, 2018'de yüzde 5 olacağını belirtti.

SEFERBERLİK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
'Dövizi bozduralım' kampanyasına destekler gün geçtikçe artarak devam ediyor:
* İstanbul Beyoğlu'nda yılbaşı bileti satan İbrahim Ünlü, 3 bin dolarını bozdurup makbuzunu getirene bir çeyrek yılbaşı bileti hediye ediyor.
* Antalyalı müteahhitler, dövizini bozdurana yüzde 2 indirim yaptığını açıkladı.
* Bolu'da Adalet Karadayı, dolar ve eurosunu bozdurdana limonları bedava dağıttı.
* Kahramanmaraş'ta kimi esnaf, 10 bin dolar ya da eurosunu bozdurana ücretsiz düğün salonu ve düğün masraflarını karşılama sözü verdi.
* İzmirli avukatlar, 50 bin liralık döviz bozduranlardan, hukuki işlemlerinden vekalet ücreti almayacaklarını açıkladı.
* Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği, TL'den başka para birimini kullanmayacaklarını açıkladı.