20 milyon barış

6 milyon kişi SGK cezasından kurtulacak, 1.2 milyon işyerinin prim borcu bitecek, 5 milyon vatandaş vergi affına uğrayacak... Yasa çıktığı zaman 165 milyar liralık devlet alacağı kolay imkanlarla ödenecek, faizler silinecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2016 Güncelleme 31 Temmuz 2016, 01:40
20 milyon barış

İÇİNDEKİLER

Türkiye tarihinin kamu alacaklarına yönelik en büyük yapılandırma ve kayıt düzeltme operasyonu, uygulama için gün sayıyor. Vergiler ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılıyor. Bu tasarı kapsamında trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti idari para cezaları, belediyelerin su, atık su ve katı atık alacakları, Kredi Yurtlar Kurumu'nun alacakları da var. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamalarına göre Maliye alacakları kapsamında gelir, kurumlar, KDV mükellefi 5 milyon kişi yeni vergi barışından yararlanacak. Vergi alacakları için bu kanun kapsamında yeniden yapılandırmaya sokulacak vergi alacağı 'aslı' tutarı 90 milyar lira. Yine 67 milyar liralık sosyal güvenlik primi alacağı, gümrük vergisinde 325 milyon liralık vergi aslı, 935 milyon liralık gümrük para cezası yapılandırmaya sokulacak. Prim borcu olan şirket sayısı ise 1.2 milyon adet. 6 milyon GSS borçlusu, 4 milyon da trafik cezasının fazileri silinip borç taksite bölünecek.

Vatandaşlar yasa çıktıktan sonra 2 ay içinde başvuru yapıp 3 ay içinde de borçlarının ilk taksitini ödeyecek. Faizler silinecek. Ana para istenirse taksite bölünecek.