3 bin 203 TL maaş 327 bin TL tazminat

Sivil demokrasi şehitlerinin yakınlarına ve gazilere en az 3 bin 203 lira maaş, 327 bin liraya varan nakdi ve ek tazminat ödenecek. Sağlık ve eğitim yardımı, kamuda istihdam, ücretsiz ulaşım, su ve elektrikte indirim, faizsiz konut kredisi pek çok hak da sağlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2016 Güncelleme 30 Temmuz 2016, 02:09
3 bin 203 TL maaş 327 bin TL tazminat

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşen sivillerin yakınlarına ve gazi olan sivillere pek çok hak sağlanacak. En az 3 bin 203 lira maaş, nakdi ve ek tazminat olarak toplam 327 bin 805 liraya varan tazminat gibi parasal desteklerin yanı sıra pek çok imkan sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tanınan hakları dün açıkladı:

MAAŞ:
Hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine SGK tarafından aylık bağlanacak. En düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olacak.

NAKDİ TAZMİNAT:
Vefat edenlerin mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira, diğer malullere ise malullük derecelerine göre 66 bin 447 ila 22 bin 149 lira arasında, yaralananlara da 17 bin 719 lirayı geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre, tespit edilen tutarda nakdi tazminat ödenecek.



EMEKLİ İKRAMİYESİ :
Memur olanlardan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunanlardan, hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek memur aylığı, diğer malullere kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyeleri ödenecek.

● EK TAZMİNAT:
Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150 bin 613, diğer malullere 101 bin 885 lira ek tazminat verilecek.

İSTİHDAM HAKKI:
Hayatını kaybedenlerin ailesinden 2 kişi kamuda istihdam edilecek. Malullere ise 1 istihdam hakkı verilecek.

BAKIM ÜCRETİ:
Başkasının yardımı bulunmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilere, asgari ücretin net tutarının 2 katı kadar (bugün itibarıyla 2 bin 354,92) aylık bakım ücreti ödenecek.

ÖĞRENİM YARDIMI:
Şehit ve gazilerin çocuklarına ilköğrenimde bin 398, lisede 2 bin 98, yükseköğrenimde ise 2 bin 797 lira tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecek.

ELEKTRİK-SU İNDİRİMİ :
Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahipleri indirimli su ve elektrik kullanacak.

94 BİN TL KONUT KREDİSİ:
Şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara, 2016 itibarıyla 94 bin lira tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek.

● SAĞLIK YARDIMI:
Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret alınmayacak. İhtiyaç duydukları ortez/ protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri, SGK karşılayacak. Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak.

● ÜCRETSİZ ULAŞIM:
Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahiplerinin, TCDD'de, deniz yolları şehir hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye şirketleri veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkı olacak.

VALİLİKLERE BAŞVURULACAK
Şehit olanların yakınları ile gazilerin tüm bu haklardan yararlanabilmeleri için öncelikle valiliklere başvuruda bulunmaları gerekecek.