Halk TL’ye sahip çıktı

FETÖ’nün darbe girişimini durduran vatandaş, Türk Lirası’na da sahip çıkıp 4 günde yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2016 Güncelleme 22 Temmuz 2016, 00:00
Halk TL’ye sahip çıktı

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini korkusuzca sokaklara çıkarak püskürten vatandaş, Türk Lirası'na da sahip çıktı. Vatandaş, dolar satarak Türk Lirası'na güvenini gösterdi. 4 günde yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Dünyanın neresinde olursa olsun, olağanüstü durumlarda sade vatandaş dolar gibi para birimlerine yönelerek kendini güvence altına almaya çalışır. Bunun nedeni ise belirsizlik durumlarında yerel para birimlerinde büyük bir düşüş yaşanmasıdır. Ancak Türk halkı, demokrasiye sahip çıktığı gibi, Türk Lirası'na da sahip çıktı. Pazartesi günü piyasaların açılmasıyla birlikte vatandaş elindeki dövizi satmaya başladı. 4 günde yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştiği belirtiliyor. Bankacılar, hafta başından bu yana bireysel yatırımcıların yoğun döviz satışlarının görüldüğünü ifade etti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da lokallerin sadece pazartesi günkü döviz satışının yaklaşık 2.5 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. 4 günde satılan döviz tutarı 10 milyar doları buldu.

DOLAR DÜŞTÜ
Önceki gün piyasalar kapandıktan sonra Standard&Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından 3.0963 TL'yi görerek tarihinin en yüksek seviyesine çıkan dolar, dün ise düşüş kaydetti. Dün sabah Asya piyasalarında en yüksek 3.0946 lirayı gören dolar/ TL, bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçerek 3.0550 liraya kadar geriledi. Dolar günü ise 3.0720 liradan tamamladı. Euro da kapanışı 3.3780 liradan yaptı.