Milli jetin uçuş tarihi belli oldu

Savunma sanayisine yaptığı yatırımlarla dışa bağımlılığı önemli oranda azaltan Türk mühendisler, hükumetin 2023 hedefleri doğrultusunda çıtayı yükselterek havacılıkta yeni bir safhanın kapısını araladı.

Giriş Tarihi 24 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 24 Haziran 2016, 18:39
Milli jetin uçuş tarihi belli oldu

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de 30 yıl önce modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu için çıkılan yolda özellikle son yıllarda önemli mesafe kat edildi. Ortaya konulan özgün, yerli ve milli projeler uluslararası arenada büyük beğeni toplarken, ülke savunmasında da büyük rol üstleniyor. Kendi milli tankını, gemisini, helikopterini, eğitim uçağını, füzesini ve piyade tüfeği gibi temel silahları üretmeyi başaran Türkiye'de savaş uçağının üretilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan F-16 Muharip Uçaklarının yerini alabilecek modern ve TSK ihtiyaçlarına uygun bir muharip uçağa ihtiyaç duyuluyor. 2020'li yıllardan itibaren değiştirilmesine ihtiyaç duyulacak F-16'ların yerini yerli savaş uçağı alacak. Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (TF-X) Projesi ile azami oranda yurt içi imkan ve kabiliyetler ile tasarlanarak savaş uçaklarının prototiplerinin üretilmesi amaçlanıyor.

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 15 Aralık 2010'daki toplantısında; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın (Hv.K.K.) 2020'li yıllardan sonraki Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak ihtiyacının karşılanması maksadıyla kavramsal tasarım yapılması için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda, 23 Ağustos 2011 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmış, gerekli idari koşulların oluşmasını müteakip 29 Eylül 2011 tarihinde proje takvimi başlatılmıştı.

TASARIM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Tamamen özgün olarak geliştirilen Milli Muharip Uçak Projesi'nde nihai tasarım için 3 alternatif oluşturuldu. Kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylül 2013'te tamamlanan projede ön tasarım aşaması faaliyetlerine yönelik olarak ana yüklenici adayı ile sözleşme görüşmeleri devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı konu ile ilgili olarak, "Tasarım fazına girebilmek için SSM ile sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuşmuştu.

Proje kapsamında mühendislik, teknoloji, test ve üretim altyapılarının geliştirilerek, muharip uçak tasarım ve üretimine yönelik kabiliyet kazanılacak. Aynı zamanda uçak alt sistemlerinin de milli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla teknoloji geliştirme projeleri yürütülecek.

1000 PROJE TAKIMI KURULACAK
Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında uçağın bileşenlerinin imaline yönelik 300 proje yürütülmesi öngörülüyor. Uçağın tamamen yerli olması için 140 alt sistemin tamamında çalışan onlarca işletmeye ihtiyaç duyuluyor. Uçağın bileşenlerine yönelik projelerin fon miktarları belirlendikten sonra rekabet için bir proje en az iki şirkete verilecek, bu kapsamda en az 1000 proje takımı kurulacak.

2023'TE SEMALARIMIZDA UÇACAK
Savunma alanındaki en büyük projelerden biri olan milli savaş uçağının, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'te ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Test ve sertifikasyon aşamasından sonra da uçağın 2030 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.