Komşu tehdidi

Türk turizmi sıkıntılı günler geçirirken, Yunanistan devreye girdi. Rus turistleri kapan komşu, Türkler için de yüzde 20 indirim başlattı. Sektör temsilcileri ise ‘Bize gelin’ çağrısı yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2016 Güncelleme 07 Haziran 2016, 01:03
Komşu tehdidi

İÇİNDEKİLER

Yaz tatili için geri sayım başladı. 17 Haziran'da okulların kapanması ile başlayıp, 19 Eylül'de okulların açılması ile biten yüksek sezon, 94 gün sürecek. Rusya krizi ve ardından yaşanan terör olayları ile yabancı turist sayısında ciddi azalış yaşanıyor. Rusya'dan Antalya'ya gelen turist sayısında 5 aylık kayıp yüzde 96'yı buldu. Turizmciler, zor günler geçirirken, yabancı turist açığını yerli turistle kapatmak için her fırsatta çağrı yapıyor. Bu sırada Yunanistan da boş durmuyor. Yunan adalarının yakınlığı, komşunun yaptığı tanıtım faaliyetleri, bir de üstüne Yunanistan'ın Türk turistlere uyguladığı yüzde 20 indirim ile Türk turizmci yaz sezonuna 1-0 mağlup başladı. Turizm sektörü temsilcileri bir ana önce önlem alınmasını isterken, yerli turiste de sık sık 'Gönül birliği yapalım', 'Tatile yurt dışına gitmeyin', 'Turizme destek olun' çağrısı yapıyor. Turizmde yaşanan kan kaybını kimi oteller fiyat indirimiyle kimi turizmciler de odalarının bir kısmını açmamakla durdurmaya çalışıyor. Ancak bunların yeterli olmadığını ve önümüzdeki günlerde sıkıntıların daha da gün yüzüne çıkacağını belirten turizm sektörü temsilcileri, "Acil tedbir alınsın, yoksa Türk turist Yunanistan'da tatil yapacak" uyarısında bulunuyor.

'GÖNÜL BİRLİĞİ YAPALIM'
Cornelia Diamond Genel Müdürü Zafer Alkaya, yerli turiste "Ülkemizde tatil yapın" çağrısında bulundu. Bu yıl yurt dışına çıkan yerli turistlerin sayısının yüzde 38 arttığını belirten Alkaya, "Gönül birliği yapalım" mesajı verip, yerli turistin iç turizme destek olmasını istedi. Alkaya, şöyle devam etti: "Bu olumsuzlukları biraz hasarlı da olsa hep atlattık. Umutsuz olma lüksüne sahip değiliz. Dünya turistinin önüne, ülkemiz ile ilgili pozitif bir resmi koymak zorundayız."

TÜRK TURİSTE % 20 İNDİRİM
Öte yandan Yunanistan, Türkiye'yi 4 şeref ülkesinden biri olarak ilan etti. Bu kapsamda Yunanistan'ı ziyaret edecek olan Türk vatandaşları, ilgili işareti taşıyan her mağazada, belirlenmiş fiyatlar üzerinden yüzde 20 indirim avantajına sahip olacak.

KOL KOLA VERİRSEK KRİZİ ASGARİYE İNDİRİRİZ
ANI Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, Türkiye'nin turizmde bir darboğazdan geçtiğini belirterek, "Tesislerimizin çoğu ya açılmıyor ya da sıkıntı içinde. Bu durumda Türk insanının yurt dışında tatil yapması doğru bir şey değil. İnsanlarımızı Türkiye'ye döndürmek lazım. kol kola vererek bu krizi birlikte aşarız. İnsanımız bu yıl ülkemizde tatil yapsın" dedi.

VİZE AVANTAJI
Vizesiz Yunan adaları turları, son dönemde en çok ilgi gören tatil seçeneklerinden. Türk tur operatörleri; Mikonos, Santorini, Rodos, Lavrion, Milos, Kiklad, Paros gibi pek çok Yunan adasına tur düzenliyor. Bu yıl operatörlerin tur organize ettiği ada sayısı artarken, bu durum yerli turizmcinin işini daha da zorlaştırıyor.

HEDEF 6 MİLYON TURİST
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl yerli turist toplam 24.4 milyar lira harcama yaptı. Paket turları tercih eden yerli turistin harcaması ise 1.7 milyar liraya ulaştı. Geçen seneki yerli turist sayısı 5 milyon idi. Bu yıl bu sayınının 6 milyona çıkması bekleniyor.

TUR FİYATLARI ARTTI
Turist girişlerinde yaşanan yüzde 30'un üstündeki gerilemeye karşın, son 1 yıllık dönemde paket tur fiyatlarındaki artış genel enflasyonu yaklaşık 5 puan geride bırakarak zirveye çıktı. Merkez Bankası'nın aylık fiyat gelişmeleri raporunda, paket tur fiyatlarındaki yüzde 11.07'lik artış dikkat çekti.

HEDEF 6 MİLYON TURİST
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl yerli turist toplam 24.4 milyar lira harcama yaptı. Paket turları tercih eden yerli turistin harcaması ise 1.7 milyar liraya ulaştı. Geçen seneki yerli turist sayısı 5 milyon idi. Bu yıl bu sayınının 6 milyona çıkması bekleniyor.

ÖZLEM KAMER TERCANLI