Kirli yumurta köylü oldu

Hileciler bu sefer yumurta ile sahne aldı. Üreticilerin kirli olduğu için ayırdığı ürünleri 7 kuruşa alan bazı firmalar, bunları ‘köy yumurtası’ diye 3 liraya sattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2016 Güncelleme 31 Mayıs 2016, 01:44
Kirli yumurta köylü oldu

İÇİNDEKİLER

Organik gıdaya artan talep, hilecileri de harekete geçirdi. Sahtekarlar, kirli yumurtaları 7 kuruşa alıp 'organik, köy yumurtası' diye vatandaşa 3 liraya sattı. Vatandaş, 'köy yumurtası' sanarak kirli yumurta aldı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, markete gitme imkanı olmayan, 'kirli' olarak tanımladıkları yumurtaların firmalara satıldığını belirterek, bu firmaların da yumurtaları 'köy yumurtası' diye piyasaya sürdüğünü söyledi. 'Köy yumurtası' kavramının çok istismar edildiğini vurgulayan Konya, "Adam bir yeri tel örgüyle çevirmiş. Kapıda 'Yumurtayı folluktan sen topla' diyor. 250 tavuğu olan firma, günde 4 bin yumurta satıyor. Bir günde 250 tavuktan 4 bin yumurta çıkması mümkün mü hiç?" şeklinde konuştu. Konya, şu anda yumurtanın çiftlikten markete tanesinin 15 kuruştan satıldığını, bunun dışında markete gitme imkanı olmayan 'kirli' olarak tanımladıkları yumurtaların 7 kuruştan bu firmalara satıldığını, bu firmaların da 'köy yumurtası' adı altında hiçbir denetime uğramadan haksız kazanç sağladıklarını kaydetti.

HALKI ALDATIYORLAR
'Köy yumurtası', 'gezen tavuk yumurtası', 'organik yumurta' gibi adlarla halkın aldatıldığını ifade eden Konya, şunları söyledi: "Kayıt dışı üretim yapan firmalar hem halkın cebi hem de sağlığı için bir tehdit unsuru. Hiçbir denetime tabi olmadan üretim yapan bu firmalar, tavuk pisliğine bulanmış yumurtaları saman içine koyarak köy yumurtası, gerçek yumurta, doğal yumurta, horozlu yumurta gibi etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla ve 3-4 misli fiyatlarla çok rahatlıkla satabiliyor. "

KOYU OLSUN DİYE BOYA YEDİRİYORLAR
* Normal yumurta, saman ya da tavuk pisliğine bulaştırılıp 'köy yumurtası' diye satılıyor.
* Sağlıklı köy yumurtalarının sarısı daha çok turuncu renge çalar. Kimi üreticiler, 'organik' diye satabilmek için tavukların yemlerine boya maddeleri ekliyor.
* Tavuğun hızlı gelişimi ve yumurta verme süresini öne çekmek için aşırı miktarda antibiyotik veriliyor.
* Yumurtanın üzerindeki üretim ve son kullanma tarihleriyle oynanabiliyor.
* Yumurta 5 ile -12 derece arasında saklanmalı. Yazın pazarlarda satılan yumurtaların bozuk olma riski yüksektir.
* Taze yumurta kırıldığında küflü bir koku gelmemeli, su dolu bir kaba attığınız zaman dibine çökmelidir.