“Girişimci kadınlara destek vermeyi görev edindik”

“Kadın Girişimciler Zirvesi”ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, girişimci kadınlara tavsiyelerde ve önerilerde bulunarak, “Kadınların tıpkı erkeğin de olduğu gibi aile içi sorumlulukları unutmaması gerekir” dedi.

Giriş Tarihi 27 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 27 Mayıs 2016, 21:38
“Girişimci kadınlara destek vermeyi görev edindik”

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, MÜSİAD tarafından düzenlenen Kadın Girişimciler Zirvesi'ne katıldı. Tarabya'da düzenlenen program Emine Erdoğan'ın yanı sıra, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.

Programda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, kadın girişimcilere önemli tavsiyelerde bulundu. Tarih üzerinden kadın girişimcilerin önemi ile ilgili örnek veren Erdoğan, "Tarihimizde kadın girişimciliğinin en güzel örneği, Baciyan-ı Rum'dur. Ahilik teşkilatının bir kolu olan bu sivil toplum yapısı, birçok batılı araştırmacıyı şaşırtmıştır. Baciyan-ı Rum, kadınları ilim ve sanat alanında yetiştirmiştir. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta yer almalarını teşvik etmiştir. Kadınlar, özellikle dokumacılık, keçecilik, nakışçılık, iplik üretimi gibi alanlarda üretim hayatına katkı sunmuştur. Usta-çırak ilişkisinin hakim olduğu bu yapıda kadınlar, yeteneklerine göre yetişme imkanı bulmuş, iş yapma kültürü kazanmıştır. Buralarda verilen mesleki eğitim, sadece teknik bilgiyle sınırlı kalmamıştır. Baciyan-ı Rum, iş ahlakı ile kalitenin buluştuğu yer olmuştur. Ayrıca, Osmanlı'da kadınların vakıf kuracak kadar servete sahip olduğunu da biliyoruz. Bu da, tarihimizde kadın girişimciliğinin boyutlarına işaret eder. Kadınların iş dünyasında geçmişteki varlığını, şimdi güncelleyerek geliştirmeliyiz. Kadınlar olarak, içimizdeki potansiyeli keşfedelim. Unutmayalım, keşifler, dünyaya yeni bir gözle bakmanın sonucu gerçekleşir" dedi.

"KADINLARIN AİLE İÇİ SORUMLULUKLARINI UNUTUMAMASI GEREKİR"
Kadınların tarih boyunca erkeklere oranlara daha zor engeller ile karşılaştığını ifade eden Erdoğan, "Kadınlar, her zaman erkeklere oranla zor engellerle karşılaşırlar. Gelir eşitsizliği, ücret farklılığı, ayrımcılık, cam tavan engeli, bu zorlukların başında gelmektedir. Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranının, 2003-2016 arasında yüzde 26'dan yüzde 31'e yükselmiştir. Ancak asıl önemli olan, kadınların kendi girişimini yönetmesidir. Kadınlar yeni kurumlara çok daha rahat uyum sağlarlar. Yeni fikirlere açık olur gözlem yeteneklerini başarılı bir şekilde kullanırlar. Kadınlarımızın yüksek öğretimde okullaşma oranı yüzde 13'ten yüzde 40'a çıktı. Bunlar yetmez ama diyeceğimiz kayda değer girişimlerdir. Şimdi bu birikimleri artı değere dönüştürmek ve daha da geliştirmek durumundayız. Kadınların tıpkı erkeğin de olduğu gibi aile içi sorumlulukları unutmaması gerekir" diye konuştu.

Gerçekleştirilen zirvenin Türkiye'ye fayda sağlayabileceğini düşündüğünü söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, "Ülkemizin geleceğine doğru önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. MÜSİAD'ın vizyoner bakışı, geleceğin Türkiye'sini inşa ederken, kadınların ne kadar belirleyici olacağını şimdiden görebiliyor. Günümüzde kadınların işgücüne katılımda, çalışma hayatında ve iktisadi girişimde bulunmakta büyük sorunlarla karşılaştıkları da, göz ardı edilemez bir gerçektir" şeklinde konuştu.

"GİRİŞİMCİ KADINLARA DESTEK VERMEYİ KENDİMİZE GÖREV EDİNDİK"
Konuşmasında Tuzla'nın önemine değinen Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, "En fazla kadın girişimcinin olduğu ilçe olduğumuza inandığımız için bizde bu girişimcilerimizin desteklenmesi noktasında bu organizasyona destek vermeyi kendimize bir görev edindik" dedi.
15 yıl önce Türkiye'de kadınların ve kız çocuklarının okuryazar oranının yüzde 80'lerin altında olduğunu söyleyen eski bakan Ramazanoğlu, "Hala okuma yazması olmayan kız çocuklarımız kadınlarımız vardı. Bu kadınlarımıza büyük büyük laflar söyleyip büyük büyük hedefler göstermenin anlamı yoktu. Oradan başlamamız lazımdı" şeklinde konuştu.

EMİNE ERDOĞAN'A ANLAMLI HEDİYE
Konuşmaların ardından Emine Erdoğan'a MÜSİAD tarafından anlamlı bir hediye verildi. Erdoğan'a doğduğu yıl olan 16 Şubat 1955 tarihli gazete, pul, fincan, dergi, para ve çeşitli objelerle eşyaların içerisinde olduğu antika eşyalar hediye edildi.