Emeklileri sevindirecek karar!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan ve 30 yılın üzerindeki fiili hizmet süresi için ikramiye alamayanların şikayetini haklı buldu.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 06 Mayıs 2016, 18:38
Emeklileri sevindirecek karar!

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesinin 2014 tarihindeki iptal kararının yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olup emekli ikramiyeleri 30 yıl üzerinden ödenenler, 30 yılın üzerindeki hizmet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesi talebiyle KDK'ya başvurdu.

Şikayet başvurusunu inceleyen KDK, idarenin, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarının geriye yürümeyeceği gerekçesiyle 30 yılın üzerindeki fiili hizmet süreleri için emekli ikramiyesi verilmemesi işlemlerinde, anayasal ilkeler ile eşitlik, adalet ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığına hükmetti.

KDK, bu nedenle şikayet konusu işlemlerin geri alınması gerektiğine karar verdi. KDK, şikayetçilerin 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için, emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte bulunan aylık bağlamaya esas tutar dikkate alınarak hesaplanacak emekli ikramiyesinin, ödeme tarihindeki alım gücüne denkleştirilerek, şikayetçilerden talep edenler için ayrıca başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte ödenmesi yönünde işlemlerin tesis edilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Kurum, şikayetçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yeni bir işlem tesis edilmesi konusunda Sosyal Güvenlik Kurumuna, mali kaynak için gerekli girişim ve işlemlerin yapılması konusunda ise Maliye Bakanlığına tavsiyede bulunulmasına karar verdi.