Vizesiz Avrupa

Türkler’e vizesiz Avrupa en geç Haziran sonunda başlıyor. AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmelerini sağlayacak tavsiye kararı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2016 Güncelleme 05 Mayıs 2016, 02:03
Vizesiz Avrupa

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç Haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı aldı. Komisyon, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin Haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi. Raporda; Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Ara formül olarak, Türkiye'nin pasaport sahibinin fotoğrafı ile parmak izi bilgisinin yer alacağı kısa süreli pasaportlar düzenleyebileceği, Ekim 2016'da da tüm güvenlik özellikleriyle AB standartlarında pasaport çıkarılacağı kaydedildi.

ÇOK HIZLI İLERLEDİNİZ
Karara dair açıklama, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Timmermans, Türkiye'nin vize serbestisi şatlarını yerine getirmede çok etkileyici ilerleme gösterdiğini vurgulayarak, "Ama hala acil olarak yapılacak işler var. Ama Türkiye yaptığı ilerlemeye aynı hızla devam ederse geriye kalan şartları yerine getirebilir" diye konuştu.

AB Komisyonu'nun kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin (üye ülkelerin) onayının ardından uygulamaya girecek. Mevcut durumda en az 16 üye ülkenin onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin nüfusunun, toplam nüfusunun yüzde 65'i olması gerekiyor.

HANGİ ÜLKELERİ KAPSIYOR?
Vizelerin kalkmasıyla Türk vatandaşları; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak. Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek.
PASAPORTLARA PARMAK İZİ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu'nun kararıyla ilgili olarak, "Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. İlk etapta Avrupa Parlamentosu'nda (AP) görüşülecek. Konsey'e geldiği takdirde bu nitelikli oyla değerlendirilecek" şeklinde konuştu.

SADECE CÜZDAN PARASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlar üzerindeki çiplere parmak izi eklenecek. Eski pasaportlar, parmak izlerinin yüklendiği yeni pasaportlarla değiştirilecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız" dedi. Çavuşoğlu, pasaport ücretlerine ilişkin soru üzerine sadece cüzdan bedeli ödeneceğini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, vize serbestisinin Haziran'da uygulanması için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

KAMPANYALAR BAŞLADI
Vizesiz Avrupa için altyapı çalışmalarını tamamlayan turizmciler, kampanyalar için düğmeye bastı. Vizelerin kalkması ile geçen yıl paket turlarla yaklaşık 1 milyon kişinin gittiği Avrupa seyahatlerinin yüzde 50 civarında artacağını belirten tur operatörleri, özellikle hafta sonu ve kısa süreli gidiş gelişlerin artacağını vurguladı. Bu doğrultuda online yatırımlarına ağırlık veren operatörler, otel ve uçak bileti satışlarında daha basit ve hızlı çözümler sunmaya hazırlanıyor. Özel indirim kampanyaları da düzenleyen operatörler, Avrupa'daki otel anlaşmalarının sayısını genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Turizmciler, vizesiz Avrupa'nın iç turizmi olumsuz etkilemeyeceği konusunda ise hemfikir olduklarını belirtti.