Devran döner!

Batı ülkeleri ırkçılıkta sınırı aştı, Avrupa’yı fetheden dönere savaş açtı. Global bir yiyecek haline gelen dönerden korkan Avrupalılar, türlü bahaneler ile ceza kesip, restoranları kapatmaya başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2016 Güncelleme 03 Mayıs 2016, 01:42
Devran döner!

İÇİNDEKİLER

AVRUPA'yı ve Rusya'yı döner telaşı sardı. Lezzetiyle Avrupa kıtasını fetheden döner, korkuttu. Batı ülkeleri, göçmenlere zaman zaman uyguladığı ırkçı saldırıların dozunu kaçırdı. Türk düşmanlıkları yemeklerimize bile yansıdı. Global bir yiyecek haline gelen dönerimizi yok etmek için, hamle üstüne hamle yapmaya başladılar.

* İtalya, kendi mutfağını korumak için, bazı bölgelerde dönerci açılmasını yasakladı. Verona kentinde dönerin yaygınlaşması üzerine, kent yönetimi merkezde etnik gıda işletmelerini yasaklayarak, döner dükkanlarını kapatmaya başladı.

* Almanya, dönerci ve dürümcülerin steril üretim yapmadığı gerekçesiyle restoranlara ceza yağdırmaya başladı. Dönerin ismini 'dönen şiş' olarak değiştirmek için baskı yapan Almanlar, tabelasında 'döner' yazanlara bile ceza kesmeye başladı.

* Fransa'da, özellikle Paris terör saldırısı sonrası 'Müslüman yemeği' olarak nitelenen dönere karşı ceza uygulanıyor.

* Rusya'da, Moskova Ticaret Departmanı Başkanı Alexey Nemeryuk "Sokakları şavarmayıdan (soslu döner) temizliyoruz. Yakında yok olacaklar" dedi. Nemeryuk'un bu açıklamalarına, Moskovalılar büyük tepki gösterdi.

KARALAMA KAMPANYASI
Avrupa Birliği tarafından yayımlanan hiçbir sağlık raporunda, dönerin kamu sağlığına zarar verdiğine dair bir ifade yer almıyor. Dönerin, bölgesel kültürleri tehdit ettiği iddiası ise, dünyada farklı etnik yemeklerin yerel kültürü yok ettiği sonucuna varmış hiçbir bilimsel makalenin bulunmaması ile çürüyor.

AVRUPA'DA DÖNER
* Döner ilk kez Almanya'ya 1968 yılında girdi.
* Avrupa döner pazarının büyüklüğü 4 milyar euro.
* 800'e yakın döner fabrikası bulunuyor.
* Döner 20 bine yakın satış noktası ile Avrupalılar'a ulaşıyor.