Zeytinyağlı yiyemem aman!

Fiyatındaki yüzde 107 artışla 2015’in zam şampiyonu olan zeytinyağı tüketiciyi zorlarken; üreticilerden ses getiren öneri geldi: Yüzde 8 KDV kalksın, vatandaş zeytinyağını ucuza alsın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2016 Güncelleme 29 Nisan 2016, 00:00
Zeytinyağlı yiyemem aman!

İÇİNDEKİLER

En sağlıklı yağ olarak gösterilen zeytinyağı için fiyatı ucuzlatacak öneri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 107 fiyat artışıyla 2015'in zam şampiyonu olan, marketlerde halen litresi 19 ile 33 lira arasında satılan zeytinyağı, tüketicileri vurdu. Üreticiler de zeytinyağının tüketicilere daha uygun fiyatla ulaşması için satış bedeli üzerinden alınan yüzde 8'lik KDV'nin kaldırılmasını istedi.

'YÜZDE 8 KDV BİTSİN'
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, çiftçilerin el emeği, göz nuru olan ürünlerini istedikleri fiyatın altında satmama noktasında kararlılıklarını sürdürdüklerini ve bunda da haklı olduklarını söyledi. Vatandaşların uygun fiyata zeytinyağı tüketmelerinin kendilerini memnun edeceğini ve TARİŞ olarak bunun sağlanması için çalıştıklarını belirten Çetin, "Tüketicinin bu ürünü ucuza yemesini temin edecek olan çiftçiler değildir, bu sübvansiyonu yapacak olan devlettir. Yüzde 8'lik KDV sıfıra indirilsin, hiç olmazsa bir süreliğine sıfırlansın" dedi. Akhisar Ticaret Borsası ve Alhatoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da zeytinyağında fiyatın arz-taleple ilgili olduğunu belirterek, fiyatların arttığı dönemde tüketicilerin ürünü almakta zorlandığını, düştüğü dönemde ise üretimin azaldığını söyledi. Zeytinyağının emek yoğun çalışmanın ardından elde edilen özel bir ürün olduğunu kaydeden Alhat, şöyle konuştu: "Fiyatların fazla aşağı inmesi durumunda çiftçinin memnun edilememesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Daha önceki senelerde yaşamıştık, üretici para kazanamadığında ya da zarar ettiğinde artık ağacına bakamıyor. Fiyatı düşürmek için yapılabilecek bir şey var; bakanlığımızdan destek isteyeceğiz. Zeytinyağının rafta satış fiyatında yüzde 8 KDV var. Devletten şunu istiyoruz: Zeytin ve zeytinyağında yüzde 8'lik KDV'yi yüzde 1'e indirin. Çünkü bu pay tüketicinin cebinden çıkıyor, üreticiye yansıtılıyor."